29.03.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Çocuğunuzun içinde bir mucit var

Çocuklarınızın sorularını cevaplamakta zorlanıyorsanız onları Mucitler Atölyesi’ne götürün

Çocuğunuzun içinde bir mucit var

İçindekiler

Çocuklarınızın sorularını cevaplamakta zorlanıyorsanız onları Mucitler Atölyesi’ne götürün.

Küçük bir laboratuvar… İçinde yaşadığı evreni anlamaya çalışan ve yeni icatlar peşinde koşan birkaç bilim adamı deneyler yapıyor. Biri üflemeden balonun nasıl şiştiğini gösteriyor; diğeri üzerinde çalıştığı robotun uçurumu bir insan gibi algıladığını… Ama bu laboratuvarda bir farklılık var. Haftanın belirli günlerini burada geçiren bilim adamları, aklımızdan geçtiği gibi ne akademisyen ne de bir bilim merkezinin görevlileri. Onlar, yaşları 5-14 arasında değişen daha ilköğretim seviyesindeki öğrenciler. Amaçları üniversitede fen bilimleri okuyan eğitmenlerin eşliğinde, merak ettikleri soruların cevaplarını bulmak. Mesela havayı neden göremediğimizi, renkli sabundan neden sarı, pembe, mavi değil de beyaz köpük çıktığını öğrenmek gibi…

Bütün bunları öğrenirken kimyasal maddeler ya da medikallerde satılan araç gereçlere de ihtiyaç duymuyorlar; günlük hayatta sık kullandığımız eşyalar ve yiyecek maddeleriyle yapıyorlar deneylerini. Örneğin pet şişe, tuz, şeker, çivi, balon, yumurta bunlardan bazıları. Deneyler karşısındaki tepkileri de kendileri gibi çocuk! Elde ettikleri sonuçlar karşısında bazen hayretler içinde kalıyor, bazen korkuyorlar.

Peki bu çocukları bir araya getirip içlerindeki mucidi çıkarmaya çalışan ne? Ufaklıklar, bir laboratuvar havası kattıkları atölyelerinde, ‘Bilimin Eğlenceli Dünyası’nda kayboladursunlar; biz onlara sunulan bu ortamın kuruluş hikâyesini anlatalım…

27 Haziran’da İstanbul’daki Dahi ve Poem Etüt Merkezleri’nde 8 farklı dalda yaz okuluna başlayacak Mucitler Atölyesi, çocuklarının eğitimlerini yeteneklerine yönelik yapmak isteyen ailelere alternatif bir merkez olacak. ‘Mucidi’ ise fen bilimlerine yatkın çocuklarını bu yönde gelişmeleri için götürebilecek pek bir yer bulamayan kimyager Ayşe Devrim Kuralay. Kuralay, böyle bir atölyeye neden ihtiyaç duyduğunu şöyle dile getiriyor: “Yaz gelince çocuklarımızı resme, müziğe ve spora yollarız genelde. Evet bu çok güzel. Ama ya çocuklarımıza resim yapmak, müzik dersi almak eğlenceli gelmiyor ya da sıkıyorsa. O zaman ne yapacağız? Ne var aklımızda alternatif olarak, galiba bir-iki bilim müzesinden başka hiçbir şey! İşte ben çocukları deneyler yapmaktan hoşlanan ve sürekli enteresan sorulara maruz kalan bir anne olarak çıktım yola. Ve sadece fen bilimlerine yatkınlığı olan değil; yaşadığı evreni anlayarak öğrenmek isteyen her çocuğa ulaşmak için Mucitler Atölyesi’ni hayata geçirdim.”

Kuralay, atölye için ilk talimleri evde yapıyor; çocukları için her gün bir deney hazırlıyor. Sonra, ‘Mutlu Aile-Mutlu Çocuk Derneği’ çatısı altında başka çocuklar için yapmaya başlıyor. 2009 yılında bir dernekte faaliyete geçen atölye, o günden beri belediye, anaokulu, dernek ve etüt merkezlerinin bünyesinde hayata devam ediyor.

‘Yeni icatlar çıkarma!’ diye azarlamayın

Ayşe Devrim Kuralay, atölye fikrinin çıkış sebeplerinden birinin de bilimin çocukların gelişimindeki katkısı olduğunu söylüyor: “Deneyler, onların hayret duygusunu artırıyor, düşünce gücünü geliştiriyor. Görüp anlama, çevresinde olan biten doğal olaylara kayıtsız kalmamayı öğretiyor.” Bilimin çocukların dünyasındaki yansımalarını gözlemlerine dayanarak anlatan Kuralay, ebeveynlere bir de öneride bulunuyor: “Çocuklarınıza ‘yeni icatlar çıkarma!’ demek yerine ‘yeni icatlar çıkar yavrum!’ demeli ve bunun için onları teşvik etmelisiniz. Çünkü bu, onların nelere istidadı olduğunu anlamanızı sağlayacaktır!”

Atölyede neler var?

27 Haziran-28 Temmuz tarihleri arasında çocukların içindeki mucidi çıkarmak isteyen atölye, Mutfakta Bilim, Robot Atölyesi, Şaşırtan Fizik, Tasarım Atölyesi, Elektrik-Elektronik Atölyesi gibi 8 ayrı gruptan oluşuyor. Mutfakta Bilim grubu, mutfağımızdan hiç eksik olmayan yiyecek ve eşyaları ile deneyler yapıyor. Şaşırtan Fizik’te; ağırlık merkezi, denge, basınç, genleşme, kuvvet, optik, ayna gibi kavramlar öğretiliyor. Tasarım Atölyesi’ndeyse atık malzemeler ve karton kullanılarak bilimsel oyuncaklar yapılıyor. Grupların bir aylık fiyatı 120 lira. www.mucitleratolyesi.com

Evde de deney yapabilirler

Ayşe Devrim Kuralay, bu deneyleri evlerinde çocuklarıyla yapmak isteyen anne-babaları da unutmamış. 2009 yılında Çilek Yayınları’ndan evde yapılabilecek deneyler ile ilgili bir kitap çıkarmış: “Bilimin Eğlenceli Dünyası” adlı kitapta, 23 deneyin tarifi ayrıntılarıyla verilmiş ve niçin yapıldığı belirtilmiş.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ