24.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Aşamaları, Riskleri ve Fiyatları

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Aşamaları, Riskleri ve Fiyatları

İçindekiler

Burun estetiği (rinoplasti), en popüler estetik ameliyatlardan biridir. Burun görünüşünüzden hoşlanmıyor olabilirsiniz veya nefes almakta sorun yaşıyor olabilirsiniz. İki durumda da burun estetiği sizin için güzel bir seçenek olabilir.

Burun estetiği burnunuz ile ilgili birçok şeyi değiştirebilir. Burnunuzun boyutları, burun kemerinizin genişliği, burun deliklerinin genişliği, boyutları, pozisyonu gibi birçok değişken burun estetiği ile istediğiniz görünüme gelebilir. Burun estetiği ile burun ucunda da değişiklikler yapılabilir. Burun deliklerinizin görünümlerini değiştirmek yüzünüzde büyük bir değişim yaratabilir.

Diğer taraftan bakarsak burundan kaynaklanan solunum güçlüğü yaşıyorsanız burun estetiği bu sorunu çözebilir. Özellikle septum deviasyonu soluk alma sıkıntısı yaratabilen sık görülen bir durumdur. Septum deviasyonu burun estetiği ile kolay bir şekilde çözülebilmektedir. Bunların yanında kazalar veya doğuştan gelen anomaliler için de rinoplastiye başvurulabilir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

burun estetigi

Burun estetiği, tıbbi ismi ile rinoplasti burnun yeniden şekillendirildiği bir estetik ameliyattır. Burun estetiği yapısal bir sorunu (örneğin septum deviasyonu) düzeltmek için yapılabileceği gibi burnun genel görünümünü güzelleştirmek için de yapılabilir.

Burun septumu, iki burun deliği arasında bulunan duvardır. Kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan septum, burun boşluğunu ikiye böler. İdeal septum, burnu iki eşit parçaya böler ve yere dik olarak uzanır. Septum deviasyonu dediğimiz durumda ise septum sağ veya sol tarafa doğru kaymış veya eğilmiştir. Bu durumda küçülen burun deliğinden nefes almak zorlaşır.

Burun Estetiği Yaptırmadan Önce Hazırlık Aşaması

Burun estetiği ameliyatına girmeden önce cerrahınız size yapmanız gerekenlerle ilgili bir liste verecektir. Genellikle ameliyattan önceki gece saat 12′den sonra bir şey yememeniz gerekir. Eğer sigara içiyorsanız ameliyattan bir süre önce bırakmanız yararınıza olacaktır. Sigara, diğer bütün kötü etkilerinin dışında, deriye giden kan akımını önemli ölçüde azaltır. Bu deriye giden oksijenin azalacağı anlamına gelir. Bu durumda yara iyileşmesi gecikebilir veya cilt dokusunda nekroz (ölüm) gelişebilir. Burun estetiği ameliyatından önceki hafta boyunca alkol almamanız önerilir, zira alkol de yara iyileşme sürecini bozmaktadır.

Bunların yanında burun estetiği ameliyatından önce cerrahınız kullandığınız ilaçları da gözden geçirmek isteyecektir. Özellikle ağrı kesici ve anti inflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız bu ilaçların ameliyattan bir hafta önce kesilmesi gerekecektir. Doğal takviyeler olarak düşünülse de, E vitamini, gingko biloba, omega 3 yağ asitleri ve yeşil çay gibi maddeler de kanama riskini arttırabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Kullandığınız bütün ilaçlarınız konusunda doktorunuzu bilgilendirin. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilacınızı almayı kesmeyin.

Burun Estetiğinin Riskleri

Burun estetiği ameliyatında da her ameliyat gibi bazı riskler vardır ve ameliyat kararını vermeden önce bu riskleri bilmeniz ve anlamanız çok önemlidir. Burun estetiğine bağlı riskleri azaltmak için yapabileceğiniz ilk şey burun estetiği konusunda tecrübeli bir plastik cerraha başvurmaktır. Her plastik cerrah burun estetiği yapabilse de burun estetiği konusunda tecrübesi daha fazla olan cerrahlar ile çalışmanız sizin yararınıza olacaktır.

Burun estetiği ameliyatı sırasında ve sonrasında komplikasyon görülmesi nadir olmasına rağmen ameliyat ile ilgili riskleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Solunum sorunları
  • Ameliyat sonrası burun görünüşünden memnun kalmama
  • İkinci veya üçüncü bir burun estetiği ameliyatı gerekliliği
  • Septal perforasyon (Burun septumunda iki burun deliğini birbirine bağlayan bir açıklık olması)
  • Anestezi komplikasyonları

Burun Estetiği Tipleri

Burun Estetiği Tipleri

Burun estetiği ameliyatı aslında burun görünüşünü güzelleştirmeyi amaçlayan birçok ameliyat tipinden meydana gelir. Bu ameliyat tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Açık burun estetiği: Burunda çok ciddi değişiklikler yapılması gerekiyorsa genellikle açık burun estetiği tercih edilir. Özellikle kemik yapıyı ilgilendiren müdahaleler yapılacaksa cerrahın ameliyat sahasını daha iyi görmesini sağlar. Açık burun estetiği ameliyatında, ameliyat kesileri iki burun deliğini ayıran bölgeden yere dik olacak şekilde yapılır. Deri ve yumuşak dokular kaldırılır ve böylece cerrah ameliyat sahasını daha iyi görebilir. Ancak bu ameliyatta yara izi kalma riski daha fazladır.
  • Kapalı burun estetiği: Genellikle daha küçük yeniden şekillendirme ameliyatlarında kullanılan kapalı burun estetiğinde ameliyat kesileri burun deliklerinin içine yapılır. Bu sayede dışarıdan görülebilen bir yara izi kalma olasılığı tamamen ekarte edilir. Yeni teknikler ile burun yapısındaki major değişiklikleri de kapalı burun estetiği yöntemi ile yapmak mümkün hale gelmiştir. Günümüzde kapalı burun estetiği daha yaygın kullanılan, daha çok tercih edilen yöntemdir.
  • İkincil burun estetiği (sekonder rinoplasti): Revizyon burun estetiği de denilen bu ameliyat, daha önceden burun estetiği ameliyatı geçirmiş ve bir sebeple ikinci defa ameliyat yapılması gereken kişilere uygulanır. İkinci ameliyatın yapılmasını gerektiren sorunlar küçük müdahalelerle çözülebilecek sorunlar olabilse de, genellikle daha ciddi sorunlar meydana geldiğinde başvurulan bir ameliyattır. Bu sebeple revizyon burun estetiği normal burun estetiği ameliyatına göre daha zordur ve daha büyük tecrübe gerektirir. Açık veya kapalı yöntem ile uygulanabilir.
  • Ameliyatsız burun estetiği: Bu yöntemde burun üzerindeki tümsekler ve çukurlar, çok ciddi olmayan deformiteler enjekte edilebilir dolgu maddeleri ile düzeltilmektedir. Özellikle asimetri yaratan durumlarda ameliyatsız burun estetiği ile çok büyük değişiklikler yapılabilmektedir. Simetriyi düzeltmek burnunuzu daha güzel ve yüzünüze daha uyumlu göstermektedir. Burnunuzdaki bir tümsekliği gidermek yerine, doktorunuz bu tümseğin etrafına dolgu maddesi uygulayarak tümsek kısmı göze çarpmaz hale getirebilir. Ameliyatsız burun estetiğinin uygulanması çok kolay olsa da sonuçları çok uzun süreli kalıcı değildir.

Burun Yapınızı Değerlendirmek

Burun estetiğinin ilk basamağı, bir estetik cerrah ile burun yapınızın değerlendirilmesidir. Bu görüşme sırasında cerrahınız burnunuzun birçok değişik açıdan fotoğraflarını çekmek isteyebilir. İlk görüşmede yapılması gereken en önemli şeylerden biri de ameliyat sonrası beklentileri konuşmaktır. Ameliyata gerçekçi beklentiler ile girmek, ameliyat sonrası olası hayal kırıklıklarını önler ve hasta memnuniyetini arttırır.

Cerrahınıza burnunuzun ameliyat sonrası olmasını istediğiniz şekle benzer fotoğraflar götürürseniz cerrahınıza beklentileriniz hakkında daha iyi bir fikir verebilirsiniz. Buna ek olarak cerrahınız da burun estetiği geçirmiş, sizin burnunuza benzer hastaların ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarını gösterebilir. Bu sayede sonuçları daha kolay hayal edebilirsiniz.

Burun Estetiği Ameliyatı Sırasında Yapılan İşlemler

Burun estetiği ameliyatlarının çoğu hastane yatışı gerektirmez. Ameliyatın ne kadar süreceği, ameliyat sırasında hangi işlemlerin uygulanacağına bağlıdır. Örnek olarak ilk kez yapılacak bir burun estetiği ameliyatı genellikle 3 saat civarında sürer. Ancak revizyon burun estetiğinde ameliyat için gereken süre daha da uzayabilir. Dolgu maddeleri ile yapılan ameliyatsız burun estetiği ise yalnızca 15 dakika sürmektedir.

İlk kez yapılacak burun estetiği ameliyatlarında genellikle lokal anestezi tercih edilir. Lokal anestezinin yanında sizi tamamen kendinizden geçirmeyecek ancak tepkilerinizi ve farkındalığınızı azaltacak bir takım sedatif ilaçlar uygulanacaktır. Burunda büyük değişikliklerin yapılacağı ilk burun estetiği ameliyatlarında cerrahınız genel anesteziyi tercih edebilir. Revizyon burun estetiği ameliyatlarında ise operasyon daha karmaşık olduğundan ve daha uzun süre alacağından sıklıkla genel anestezi tercih edilir. Ameliyatsız burun estetiğinde ise yalnızca lokal anestezi yeterli olmaktadır.

Ameliyatta yapılacak kesiler yapılacak ameliyatın tipine göre değişiklik gösterir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi açık burun estetiğinde ameliyat kesisi iki burun deliğini ayıran bölgeden yapılır. Kapalı burun estetiğinde ise burun deliklerinin içinden yapılan kesiler ile ameliyat gerçekleştirilir.

Burun estetiği ameliyatında burundaki kemikler kesilip çıkartılabilir veya yeniden şekillendirilebilir. Kıkırdakların yeri ve pozisyonları değiştirilebilir, kıkırdak eklenip çıkarılabilir. Kıkırdak eklemek gerektiğinde genellikle burnun diğer bölümlerinden, kulaktan veya kaburgalardan alınır.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Dönemi

Burun estetiği ameliyatından sonra büyük ihtimalle sonuçları görmek için sabırsızlanıyor olacaksınız. Ancak burun estetiğinden sonra sabırlı olmak gereklidir. Nihai sonuçlar ameliyat sonrasında hemen görülmezler. Çoğu durumda tam sonuçları görmek ancak 6 ay ila 1 yıl arasında mümkün olacaktır.

Ameliyat sonrası ilk 24 saatte tampon ve şişlik nedeniyle burnunuzdan nefes alamayabilirsiniz. Ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınabilen bir miktar rahatsızlık hissedebilirsiniz. Burun estetiği ameliyatı geçiren kişilerin çoğu, ameliyattan sonraki ilk 48 saatten sonra ağrı kesici kullanma ihtiyacı duymazlar.

Ameliyattan sonraki ilk birkaç günde hafif kanamalar olabilir ve bunlar normaldir. İlk 24 saatte ameliyat bölgesine soğuk uygulama yapmak şişlik ve ağrıyı azaltabilir. Ameliyat sonrasındaki ilk birkaç hafta burnunuza gelebilecek darbelerden korunmanız kilit önem taşır. Ayrıca burun estetiği ameliyatı sonrasında burnunuzu sümkürmeniz kesinlikle tavsiye edilmez.

Ameliyattan sonraki 7. günde splint kullanılmışsa çıkarılacaktır. Burnunuz bu sırada halen şiş olabilir. Ancak genellikle iki hafta sonunda şişliğin çoğu inecektir. Burun şeklini korumak için burnunuzun dışına başka bir nazal splint yerleştirilmesi gerekebilir.

Burun estetiğinden 1 ay sonra burnunuzdaki şişliğin çok büyük bir kısmı iyileşmiş olacaktır. Kalan hafif şişliğin iyileşmesi bir yılı bulabilmektedir. Bu sebeple revizyon burun estetiği ameliyatını düşünmeden önce en az 1 yıl beklemelisiniz.

Burun Estetiği Ameliyatı Fiyatları

Burun estetiği ameliyatı fiyatları, ameliyatı olacağınız hastaneden yaptırdığınız cerraha, yapılacak operasyonun tipine, hastanede yatış gerektirip gerektirmemesine göre birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ