05.11.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Boraks Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir?

Boraks Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir?

İçindekiler

Boraks Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir? Boraks (sodyum borat / sodyum tetraborat / disodyum tetraborat olarak da bilinir) deterjan, kozmetik, fiberglas, insektisit vb. yerlerde kullanılan boron bileşimidir. Boraks terimi Farsça kelimeden “burak” kaynaklıdır.

Eski yıllarda, Ortadoğu’daki mumyaların korunmasında kullanıldı. Çin bu maddeyi çömlek sırları yapmak ve temizlik amacıyla kullanmıştır.

Boraks, aynı zamanda, Orta Çağ Avrupa’sında kaynak yapılmadan önce metali kızartmak için lehimleme olarak da kullanıldı. Borax, çağlardan beri oldukça kullanışlı bir bileşimdi.

Özelliklerinin temizlik ve ağartma aktivitelerinde nasıl yardımcı olduğunu biliyor musunuz? Boraksın renksiz kristallerini suya düşürdüğünüzde, su moleküllerini hidrojen peroksite (H2O2) dönüştürerek çözülürler.

Bu temel çözelti, 9.5’lik bir pH’a sahiptir ve dolayısıyla, temizleyicilerin ve ağartma maddelerinin etkinliğini arttırmaya yardımcı olur.

Boraks Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir?

Boraksın Kullanım Alanları

Deterjanlarda: Önemli kullanımlardan biri deterjan içine karıştırılmasıdır. Bunun nedeni, boraksın, deterjan reaksiyonlarının etkinliğine yardımcı olan 9 – 10.5 aralığında bir pH’ı tutma yeteneğine sahip olmasıdır. Ayrıca, laboratuvarlarda DNA jel elektroforezi gibi tamponlar yapmak için kullanılır.

Boraks tamponları, proteinlerin DMP (dimetil pimelimidat dihidroklorür) bazlı çapraz bağlanma reaksiyonlarında dengeleme çözeltileri olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynak için Akı: Kaynak amaçlı olarak boraks ve amonyum klorürden oluşan bir kombinasyon kullanılır. Bunun nedeni, boraks’ın kaynak sırasında istenmeyen demir oksidin erime noktasını azaltmaya yardımcı olmasıdır. Su ile karıştırıldığında, altın ve gümüş gibi metallerin lehimlenmesinde de bir akı gibi davranır. Bu akı aynı zamanda çinko ile tungsten öncesi tungstende kullanılır, böylece tungsten daha sünek hale gelir.

Zemin ve Tuvaletler için Temizleyici: Mükemmel bir temizleyici ve zemin temizleyicisidir. Çözeltinin kirli zeminlere ve tuvaletlere püskürtülmesi kokuyu azaltır ve bakterileri yok eder. Boraks (½ fincan) ve su (yarım litre) bir çözüm sizin amacınıza mükemmel hizmet edecek! Ayrıca, etkili bir ev yapımı pas sökücüdür.

Leke Çıkarma: En yaygın kullanımlardan biri lavabo, kilim, pencere ve kumaşlardan zor leke çıkarılmasıdır. Ağır lekeli lavabolar için boraks (1 fincan) ve limon suyu (¼ fincan) solüsyonu kullanın. Bu solüsyonda bezi ıslatın ve lekeyi temizleyin. Ilık su ile durulayın ve lavabonuz parlayacak! Kumaştan lekeleri çıkarmak için tek ihtiyacınız olan bu kimyasal element (½ fincan) ve sıcak su (2 bardak) çözeltisidir.

Leke çözülünceye kadar kumaşı birkaç saat boyunca solüsyona batırın. Cam pencereleri temizlemek için bir sünger alın ve boraks (2 yemek kaşığı) ve su (3 bardak) solüsyonunda ıslatın. Pencereleri süngerle siliniz ve sonuç lekelerden arınmış temiz bir cam pencere olacaktır.

Koku Giderici Olarak: Çöp kutuları ve çöp tenekeleri, uygun şekilde boşaltılamazlarsa hala kalan çöpler koku yapacaktır. Bu oldukça dayanılmaz bir koku üretebilir. Bu kokudan kurtulmak için atma ünitesine koyulan serpme boraks kokuyu giderir. Tozu su ile yıkanmadan önce yaklaşık 15 – 20 dakika bekletin. Bu, kokuyu çöp atma birimlerinden tamamen temizleyecektir.

Fare Caydırıcı: Borax, fareleri evinizden uzak tutmak için mükemmel bir malzemedir. Özellikle duvarların yanları boyunca kemirgenlerin uğrak olduğu alanlarda boraks serpin. Fareler ayaklarındaki boraks hissini sevmediklerinden, normal olarak geri dönmekten kaçınırlar.

Rutubeti Engelleme: Evin nemli köşelerinde oluşan rutubet  ciddi solunum problemlerine neden olabilir. Rutubet üzerine sürülen kalın bir boraks ve su hamuru tabakası, mantar büyümesini durduracaktır. Macun kuruduktan sonra, boyaya zarar vermeden duvarlardan kazıyın. Bu aynı zamanda tekrarlanmasını da engelleyecektir.

Boraksın Diğer Uygulamaları

  • Boraks, selüloz izolasyon ve elyaf camda anti fungal bir madde olarak kullanılır.
  • Nükleer reaktörler, nükleer zincir reaksiyonu ve nükleer reaktiviteyi kontrol etmek için bir nötron emici olarak boraks kullanırlar.
  • Pirelerin ortadan kaldırılması için Boraks kullanımı en yaygın ve verimli yollardan biridir.Hamamböcekleri ve karıncaları uzak tutmak için bir böcek ilacı olarak kullanılır. Ayrıca sinek ve böceklerden korumak için jambon gibi kuru etleri kaplamak için de kullanılır.
  • Nişasta, dekstrin, polivinil alkol ve polivinil asetat bazlı yapıştırıcılarda önemli bir bileşendir.
  • Yüzme havuzları, pH değerini düzenlemek için bu maddeyi bir tampon maddesi olarak kullanır.
  • Borax, motor bloğu sızıntılarını temizlemede ve araçtaki radyatör sorunlarını çözmede yardımcı olan önemli bir ajandır.

Boraksın Doğal Kaynakları ve Zararları

Boraks, yıl boyunca tekrarlanan buharlaşma aktivitesinin olduğu su kütleleri (mevsimsel göller gibi) yakınında bolca bulunur. Bu mineral bileşiği Türkiye’de, Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri, Güney Amerika, Romanya’da bol miktarda bulunur. Boraks doğada akut toksik değildir. Fakat aşırı tüketim veya boraks’a aşırı maruz kalma, bulantı ve kusma gibi belirtilerle solunum rahatsızlıklarına, cilt tahrişine, mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ