Barbie bebek artist, Fulla Bebek akıllı kadını temsil ediyor!
İçindekiler
Barbie Türkiye’ye 80′li yıllarda Özal sayesinde (sebebiyle) girdi. Oyuncakları, bilgisayar oyunları, filmleri ile hayatımızın bir yerinde hep gözümüze çarptı. 80′li yıllarda Türkiye’de her kız çocuğunun Barbie bebek hayali vardı. Ama o sadece bir bebek değil daha fazlası olmuştu. Gelin hafızaları tazeleyelim önce.
Nasıl doğmuştu barbie?
Ruth Handler adında bir iş kadını. Ruth Handler kızının bebeklerine yetişkin rolü verdiğini görünce bir ilki gerçekleştirerek yetişkin kadın bedenine sahip oyuncak bebek üretir. Ruth’un Mattel oyuncak firmasının kurucularından biri olan kocası Elliot’a yetişkin vücutlu bir bebek önerisini götürmesiyle tüm dünyada moda ikonu olacak Barbie’nin hikâyesi başlar.
Ruth Handler, 1956′da kızı Barbara ve oğlu Kenneth’le birlikte çıktıkları bir Avrupa seyahatinde Bild Lilli adında bir Alman bebeğe rastlar. Yetişkin formundaki Lilli bebek tam da Handler’ın kafasındaki bebektir. Birini kızına vermek, diğerlerini de Mattel’e götürmek için üç Lilli bebek satın alır. Lilli, Die Bild Zeitung gazetesinde yer alan bir çizgi diziden uyarlanmıştır. Lilli isimli bebek, çalışan ve ne istediğini bilen bir karakterdir. İlk olarak 1955 yılında Almanya’da ortaya çıkan Lilli bebek aslında yetişkin erkekler için üretilir ama bu bebeğin ayrı satılan giysi ve araçları çocukların dikkatini çekince, Lilli bebek kısa zamanda popülerlik kazanır.
Amerika’ya döndüklerinde Ruth, bebeğin yeniden tasarımı için Jack Ryan adında bir mühendisle birlikte çalışır ve bebeğin ismini Barbara isimli kızından ilham alarak ‘Barbie’ koyar. Barbie, ilk kez 9 Mart 1959′da Amerika Uluslararası Oyuncak Fuarı’nda ortaya çıkar. 9 Mart da böylece Barbie’nin resmi doğum günü olur.
Rol Model Barbie
Barbie 50 yıllık bir oyuncak; ama ilk üretildiği tarihten itibaren kapitalizmin özellikle kız çocuklarına uygun gördüğü rolleri tanıtmada etkili bir araç oldu.
Barbie hemşire oldu ama hiç doktor olmadı (Doktor elbetteki Ken’di!)
Barbie öğretmen oldu beğenilmedi, sadece 5300 adet üretildi.
Barbie hiç avukat, mühendis, mimar olmadı ama dört ayrı “alışverişçi” tipine büründü.
Barbie’nin biyografisi
BARBİE GERÇEKLERİ
– İlk Barbie bebekler Japonya’da elle yapılmış, giysileri de Japonya’da evde çalışanlar tarafından elle dikilmiştir. Barbie üretimi, 1967′de Tayvan’a, 1987′de de Endonezya ve Çin’e taşınır. Amerika’nın moda ikonlarından biri olan Barbie, ironik olarak Amerika’da hiç üretilmemiştir.
– Kariyerine manken olarak başlayan Barbie, elli yıl boyunca yüzden fazla meslekle uğraşmıştır. Bazen paleantolog, bezen deniz piyadesi, bazen de aerobik hocası olmuştur. Barbie ayrıca, İtalyan, Parisli, İngiliz Kraliyet ailesi mensubu, Eskimo, Japon, Koreli, Jamaikalı ve Kızılderili olarak da üretilmiştir.
-1974′te Times Meydanı’nın bir bölümünün ismi bir haftalığına ‘Barbie Bulvarı’ olarak değiştirilmiştir.
– 1985′te Andy Warhol tarafından Barbie’nin bir tablosu yapılmıştır.
– 1967 yılında rengi dolayısıyla Afro-Amerikan sayılabilecek bir Barbie üretilmiştir.
– Japonya’da yaratılan hamile Barbie, bebek satın alındıktan 2 hafta sonra doğum yapacak şekilde tasarlanmış.
– 2008′de İskoçya Parlementosu’na bağlı Eşit Haklar Komitesi’nde oyuncak bebeklerde cinsellik konusu tartışılmıştı. Tartışılan oyuncaklar arasında Barbie de yer alıyordu.
– 2000 yılında medyada Barbie bebeklerin yapımında kullanılan ’sert vinil’in içerdiği toksik kimyasalların çocuklara zarar verecekleri hakkında haberler yayınlanır. Ancak bu iddialar Barbie’nin vücudunun sert vinilden değil, ABS plastikten, kafasının ise yumuşak PVC’den üretildiği gerekçesiyle teknik ekipler tarafından yalanlanmıştır.
Fulla Bebek Barbie’ye Karşı:
Barbie basit bir oyunak olmaktan çok popüler kültürün yegane ikonu olup çıkmıştır diyebiliriz. Barbie’nin çocuklar üzerindeki etkisi arap dünyasında önemli tepkilere yol açmıştır. Dekolte kıyafetleri ve temsil ettiği değerler itibariyle özellikle İran, Arabistan gibi ülkelerde bebek yıllarca yasaklanmıştır.
Şimdi Arap dünyasındaki Barbie çılgınlığının yeni adı tesettürlü bebek Fulla. Suriyeli New Boy Design Studio Space Stoon adlı firma ürettiği bebeklerle arap çocukların kalbini fethetti diyebiliriz. Barbie’den tek farklı giyim kuşamdan ibaret değil Fulla bebeğin. Barbie hiç avukat, mühendis, mimar olmadı. Barbie hemşire oldu ama hiç doktor olmadı (Doktor elbetteki Ken’di!). Konuşan Barbieler’n konuştukları şeyler de belliydi. ‘Matematik dersi çok zor’ ‘Hadi alışveriş yapalım’ ‘Yeterli kıyafetimiz var mı’. Kısacası Barbie tam bir tüketim çılgını, yiyip içip gezmekten eğlenmekten başka bir şey düşünmeyen bir kızdı. Fulla bebek ise Barbie’nin aksine, hem kıyafetleriyle hem de rolleriyle Barbie’den çok farklı. Örneğin Fulla bebek emek gerektiren işler yapıyor. Bazen bir diş hekimi, bazen öğretmen oluyor. Giyimi kuşamı ise modern olsa da frapan değil. Daha anaç, evine bağlı ve değerleri olan bir bebek Fulla. Ayrıca Fulla bebek üreticileri bir erkek bebek üretmek yerine doktor bir Fulla bebek üretmişler. Fulla bebekle birlikte Barbie bebek satışları oldukça düşmüş.www.fulla.us firmanın resmi sitesi, buradan bebekleri görmek mümkün.