05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Akraba Evliliğinde Çocuklar Neden Sakat Doğar

Akraba Evliliğinde Çocuklar Neden Sakat Doğar

İçindekiler

Akraba Evliliğinde Çocukların Sakat Doğma Nedenleri?

Akraba Evliliğinde Çocuklar Neden Sakat Doğar. Akraba evliliğinde ülkemizde her dört evlilikten birini oluşturmakta ve bu evlilikler doğan çocuğun özürlü, sakat gibi riskinide arttırmış oluyor.

Acıbadem Sağlık Grubu Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ceyhan Sayar, Genetik danışmanlık hizmetiyle çiftlerin soy ağacı çıkarılıyor ve oluşabilecek risklere karşı aileler bilgilendiriliyor” diyor. Türkiye‘nin  %20‘sini oluşturan akraba evlilikleri çocukların özürlü doğma riskini 2 katına çıkarıyor. Bu yüzden akraba evliliğini düşünen çiftlere evlenmeden önce genetik danışmanğı almaları öneriliyor. Acıbadem Sağlık Grubu Tıbbi Genetik Uzmanı olan Dr. Ceyhan Sayar, toplumda %4‘ü olan özürlü çocuk oranının akraba evliliği yapanlarda %8’lere çıktığı bildiriliyor. Akraba evliliği yapacak çiftlere evlilik öncesi veya gebelik öncesi genetik danışmanlık almalarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Ceyhan Sayar, “Danışmanlık için başvuranlara öncelikli olarak ayrıntılı bir soy ağacı çıkartılıyor. Soy ağacında ailede herhangi bir anomali, zeka kusuru, düşükler ve ölü doğumlar tespit edilmişse risk dahada artmaktadır.“ şeklinde konuştu.

Akraba Evliliğinde Çocuklar Neden Sakat Doğar

Akraba Evlilikleri

Akraba evliliklerinde insanın kalıtsal maddesinde taşıdığı bir çift genden her ikisininde bozul olması durumunda ortaya çıkan resesesif hastalıkların oluşma riski artıyor.  Resesif genlerden sadece birinde hata varsa hastalık belirtilerinin ortaya çıkmadığını o kişilerin kendilerini sağlıklı olmalarına rağmen hastalıkların taşıyıcısı olduklarına işaret eden Dr. Ceyhan Sayar, şöyle konuşuyor:

“Bunu nesilden nesile aktarabilirler. Çocukta bu resif hastalığın ortaya çıkabilmesi için hem annenin hem de babanın aynı bozuk geni taşımaları gerekir. Dolayısıyla akraba evliliklerinde anne ve baba adayı aynı atadan geldiği için aynı bozuk geni taşıma olasılıkları topluma göre daha yüksek  çocuklarda bu resesif hastalığın ortaya çıkma olasılıkları daha fazladır. Eğer ailede böyle resesif hastalığı taşıyan bir çocuk doğmuşsa sonraki her gebelik için çocuğun hasta olma riski %25‘dir.“

Bilinen Hastalıklar Araştırılıyor

Akraba evliliği sonucu ortaya çıkılabilecek hastalıkların hepsinin çocuk doğmadan önce anne karnındayken taranması teknik olarak dünyanın hiç bir yerinde mümkün değil. Ancak ailede tanısı bilinen bir hastalık varsa veya çiftin hasta çocukları varsa anne karnındaki bebek bu hastalık açısından incelene biliyor. Dr. Ceyhan Sayar, akraba evliliği yapmış olan çiftlere Türkiye‘de sık görülen Akdeniz anemisi için taşıcılık testi yaptırmalarını, gebelik varsa ultrasonografik inceleme ve takibi öneriyor ve ekliyor:

“Çocuk doğduktan sonra ise gelişimsel takibini, çocuk sayısını sınırlı tutmalarını ve ikinci çocuk için en az 3-4 yıl beklemelerini tavsiye ediyoruz. “

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ