05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

Okulda genellikle yenilenebilir enerji kaynakları hakkında sınav soruları sorulur veya ev ödevleri verilir. Bu gibi durumlarda internetten araştırma yapan öğrenci kardeşlerimiz için hem kısa hem de uzun olmak üzere bu sorunun doğru cevabını ve her bir enerji kaynağının avantajları ile dezavantajlarını ayrıntılı uzun bir şekilde sunuyoruz.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

İçindekiler

Okulda genellikle yenilenebilir enerji kaynakları hakkında sınav soruları sorulur veya ev ödevleri verilir. Bu gibi durumlarda internetten araştırma yapan öğrenci kardeşlerimiz için hem kısa hem de uzun olmak üzere bu sorunun doğru cevabını ve her bir enerji kaynağının avantajları ile dezavantajlarını ayrıntılı uzun bir şekilde sunuyoruz.

Kısa Madde Madde Yenilenebilir Enerji Kaynakları Listesi

  1. Güneş enerjisi,
  2. Rüzgar enerjisi,
  3. Hidrolik (hidroelektrik) enerjisi,
  4. Jeotermal enerjisi,
  5. Biyokütle enerjisi (biyoyakıt enerjisi de dahil),
  6. Hidrojen enerjisi,
  7. Dalga enerjisi,
  8. Gelgit enerjisi,

Eğer yazılıda böyle bir soru gelirse, yukarıdaki maddeleri karışık sırada bile yazmanız tam puan almanız için yeterli olacaktır.

Eğer ev veya proje ödeviniz için yenilenebilir enerji kaynaklarının neler olduğunu yazınız ve bunları kısaca açıklayınız diye sormuşsa, o zaman aşağıdaki cevabı okuyup yazınız.

Güneş Enerjisi – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Güneş Enerjisi

Güneşten dünyaya ulaşan ışınların güneş paneli aracılığıyla elektrik enerjisine ve ısı enerjisine çevrilmesidir. Tamamen doğaldır ve çevreye bir zararı yoktur. Ekonomik ve temiz bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi günümüzde ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamakta yetersizdir. Fakat gelecekte çok daha fazla önem verileceği kesin.

Rüzgar Enerjisi – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Rüzgar Enerjisi

Rüzgardan kazanılan enerjidir. Rüzgarlar dünyanın dönüşünden ve güneş ışınlarının geliş açısındaki farklılıklardan dolayı oluşan basınçtan kaynaklanır.

Artık rüzgar hızını tahmin edebildiğimiz için daha etkili bir şekilde enerji verimi sağlayabiliyoruz. Rüzgarın daha çok olduğu ülkelerde daha büyük bir avantaj sağlar. Ülkemizde de rüzgar türbinleri vardır.

Kaç çeşit rüzgar türbini bulunuyor?

  1. Mikro rüzgar türbini,
  2. Küçük tip rüzgar türbini,
  3. Yatay eksenli rüzgar türbini,
  4. Düşey eksenli rüzgar türbini,
  5. Eğik eksenli rüzgar türbini.

Kesintisiz bir enerji kaynağı olmakla birlikte teknoloji geliştikçe verimi artmaktadır. Ayrıca doğal olduğu için temiz bir enerji kaynağıdır ve dışa bağımlılığı bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, toplu kuş ölümlerine sebep olabileceği gibi gürültü kirliliği de yapabilir ve şehirlerde çok düşük verimde çalışır. Genellikle ülkelerin enerji ihtiyacının çok küçük bir bölümünü karşılayabilir ve bazen devrilme yada  yanma gibi kazalar yaşanabilir.

Hidroelektrik (Hidrolik) Enerjisi – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Hidroelektrik - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir? Bilgi ve Haber

Suyun akış gücünden kazanılan enerjidir. Temizdir, doğaldır ve çevreye zararı yoktur.

Akarsulardaki su akışı bir kinetik enerji yaratır ve bu enerji türbinlere iletilerek kullanılabilir enerjiye dönüştürülür. Yüksek yerlerde su akış hızı fazla olacağı için hidroelektrik enerjisinden alınan verim de yüksek olur. Bir akarsu ne kadar hızlı ve güçlü akarsa, türbinleri o kadar hızlı döndürür ve daha fazla enerji elde edilir.

Devreye alma ve devre dışı bırakma olayının hızlı olması, dışa bağımlılığının olmaması ve sulama için de kullanılabilmesi bakımından avantajlı olsa bile, kurulum maliyeti yüksek olması, kurulumunun uzun zaman alması, yağış miktarına göre veriminin değişmesi ve doğal afetlerde sel tehlikesine yol açabilmesi nedeniyle dezavantajları da bulunmaktadır.

Jeotermal Enerji – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Jeotermal Enerji

Jeotermal kaynakların yer aldığı alanlardan doğrudan yada dolaylı biçimde kazanılan enerjidir.

Kaplıcalardaki enerji jeotermal enerjidir. Çünkü jeotermal enerji suyu ısıtabileceği gibi, soğutma yada elektrik üretimi gibi değişik alanlarda da kullanılabilir.

Temizdir, çevre dostudur, suyu ısıtmak yada buharlaştırmak için fosil yakıta gerek yoktur, dışa bağımlılığı yoktur, verimi yüksektir ve yatırım maliyeti düşüktür.

Diğer taraftan bazen zararlı kimyasallar içerebilir, yenilenemez, aşındırıcı yada kirliliğe yol açan mineraller içerebilir, ilk hazırlık ve araştırma evresi pahalıdır, sondaj makinesi için geniş bir alana ihtiyaç duyar, yerleşim yerlerine yakın olmak zorundadır çünkü enerjiyi uzak bir yere iletmek verimi düşürür.

Biyokütle Enerjisi – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Biyokütle Enerjisi

Yosun, algler ve diğer bitkilerle birlikte bütün organik atıklardan elde edilebilen bir enerjidir.

Hayvan atıkları ve bitki yakmak en çok karşılaşılan biyokütle enerjisi örneklerini oluşturur.

Biyodizel, biyograz ve mikrobiyal yakıt hücreleri alternatif enerji kaynaklarıdır.

Hemen hemen her yerde kullanılabilen ve her büyüklükte yapılabilen biyokütle enerjisi depolamaya uygun olması, çevreye zararının çok az olması, üretim teknolojisinin iyi bilinmesi ve düşük ışık şiddetinin yeterli olması nedeniyle avantajlıdır.

Diğer taraftan çok su gerektiği için, verimi düşük olduğu için, geniş arazilere ihtiyaç duyduğu için ve tarım alanları açısından rekabet oluşturacağı için dezavantajlıdır.

Hidrojen Enerjisi – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Hidrojen Enerjisi

Doğadaki hidrojen gazını işleyerek ve dönüştürerek kazanılan enerjidir. Doğal bir enerji kaynağı değildir ama sürdürülebilir bir alternatif enerji kaynağıdır.

Mesela içerisinde karbon olmadığından dolayı çevreye zararlı gazlar bırakmaz. Üstelik petrol yakıtına göre yüzde 30 daha verimli olmaktadır. Ayrıca hidrojenle çalışan otomobiller için yakıt görevi görmesinden ötürü önemi büyüktür.

Dalga Enerjisi – Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Dalga Enerjisi

Denizdeki dalgaların hareketinden ve dalga basıncından kazanılan enerjidir.

Dalgaların enerjisini jenaratör aracılığıyla kullanılabilir enerjiye dönüştürür. Hem doğaldır hem de sürdürülebilir bir enerji türüdür.

Çevre dostu olmasının yanı sıra, dünyanın dörtte üçü sularla kaplı olduğu için gerekli yatırımlar yapılırsa ülkelerin enerji ihtiyacını tek başına bile karşılama kapasitesine sahiptir.

Dalga enerjisi fosil yakıt bağımlığını azaltmakla birlikte, istihdam sağlaması ve kıyıların korunması bakımından avantajlıdır.

Bunun yanı sıra, hava koşullarından çabucak etkilenmesi, yerleşim yerlerine yakın olmak zorunda olması, yetişmiş eleman bulmanın zorluğu ve farklı dalga boyları için farklı sistemlerin geliştirilmek zorunda kalması açısından dezavantajlıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ