Şizofreni, şiddetli beyin fonksiyon bozukluklarından bir tanesidir; halisünasyonlara, delüzyonlara, bozuk fikirlere ve davranışlara sebep olabilir. Şizofreni hastası insanların normal günlük faaliyetlerini sürdürme yetisi hastalık ilerledikçe azalma eğilimindedir.
Birçok insanın sandığının aksine şizofreni “bölünmüş kişilik” veya “çift kişilik” demek değildir. Şizofreni duygu ve düşüncelerin normalden uzaklaştığı ve alışıldık dengesini yitirdiği bir hastalıktır. Kronik bir hastalık olan şizofreni, yaşam boyu tedavi gerektirir.
Şizofreni belirtileri:
Şizofreni belirtileri, herhangi bir psikiyatrik hastalıkta görülebilir ve şizofreni tanısını koyduran kesin bir belirti yoktur. Erkeklerde şizofreni belirtileri genellikle yirmili yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlarda ise yirmili yaşlarında veya otuzların başında semptomlar görülmeye başlanabilir. Çocuklarda ve 40 yaşını geçmiş kişilerde şizofreni olguları nadir rastlanır. Şizofreni belirtileri 3 kategoriye ayrılır:
Pozitif Belirtiler: Şizofrenide pozitif belirtiler normal beyin fonksiyonların artışı ile ortaya çıkar. Bu artış anormal derecede artmış aktivite şu belirtilere yol açar:
- Sanrılar (delüzyonlar): Tersinin doğru olduğu açıkça belli olduğu halde herhangi bir inanışa sıkı sıkıya bağlanmaktır. Dış gerçeklerden yanlış anlamlar çıkatılır. Şizofreninin en sık görülen belirtisi sanrılardır.
- Halisünasyon: Var olmayan nesneleri, kişileri görmek veya var olmayan sesleri işitmektir. Halisünasyon bütün duyularla ilgili olabilse de sizofrenili hastalarda en sık işitme halisünasyonları görülür.
- Düşünce bozuklukları: Konuşma ve düşünceleri organize etmede sıkıntılar olabilir. Cümlenin ortasında konuşmayı kesmek, anlamsız kelimeleri biraraya getirmek şizofreni hastalarında görülen belirtilerdendir.
- Davranış bozuklukları: Davranış bozuklukları çeşitli şekilde kendini gösterebilir. Bir gün çok hareketsiz ve uyuşuk görünen hasta başka bir gün aşırı hareketli, ajite ve yerinde duramaz hale gelebilir.
Negatif belirtiler: Normal davranışların gösterilmemesi eksik olması ile seyreden belirtiler şunları içerir:
- Günlük aktivitelere ilgisizlik
- Duygulanım bozukluğu
- Planlama ve bir işi başarma kabiliyetinde zayıflama
- Kişisel hijyen bozulması
- Sosyal ilişkilerin kesilmesi
- Motivasyon kaybı