05.02.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Antrepo Nedir, Antrepoların Özellikleri

Antrepo Nedir, Antrepoların Özellikleri

Depo ve Antrepolar

Depolar;

Depolar; Hammadde veya mamul maddelerin uygun şartlarda belli bir süre muhafaza edildiği kapalı ve açık alanlardır. Depolar lojistiğin durak noktalarından biridir.

Genel olarak üretici firmaların kendi sahaları içerisinde depolama alanları bulunur,nadir durumlarda bağımsız depoları kullanırlar. Müstakil depoları kullanan genellikle distribütörler, tüccarlar, alım-satım yapan şirketlerdir. Kim kullanırsa kullansın depoların işlevi bellidir. Amaç maliyetleri düşürmektir bunun içinde hangi durum daha ucuza geliyor ise o kullanılır. Üretici bir firma da gelen veya giden malzemeleri dış kaynak kullanarak depolama tercihinde bulunabilir.

Depolarda sadece depolama ile sınırlı olmayıp ürünle ilgili başka işlevlerde de kullanılır,

-Ambalajlama, ambalaj değiştirme

-Paletleme, dağıtma, toplama, düzeltme,

-Barkodlama, etiketleme,

-Mal birleştirme

-Stok takibi

-Kalite Kontrol etme,

Depolarda kullanılan depolama sistemleri ürün ve özelliklerine göre değişmekle birlikte, gelişmiş ülkelere gore geride kalmıştır. Raflı, raylı, katlı ve özel sistemler yeni yeni Türkiye ye girmektedir. Yeni depolama sistemlerinde birim alana konabilen yük miktarı artmakta ve maliyeti düşürmektedir.Toprak ve bina maliyetlerinin pahalı olduğu ticari bölgelerde bu sistemler zorunla hale gelmiştir.

Depolar kurulurken dikkat edilmesi gereken konular,

depo kurulurken dikkat edilmesi gerekenler

-Kolay ulaşılabilir olması,

-Bölgenin ticari hacmi,

-Uygun depolama şartları ve güvenlik

-Kapasite

-Kalifiye şgücü

-Teknolojik altyapı,

Gibi unsurlar karlılık ve rekabet açısından elzemdir.

Depolarda kira bedelleri,

Yükün çeşidine,yükün ambalaj durumuna, kalacağı süreye, ağırlık ve hacmine, yükleme ve indirme durumuna göre değişir.

Antrepolar;

Depolarla aynı özelliklere sahip olmalarına karşın fark olarak kati ithalat veya ihracatı yapılmamış gümrüklü malların depolandığı yerlerdir. Daha çok kurulma yerleri olarak gümrük noktalarına yakın bölgelerde veya ticari merkezler içerisinde kurulmaya çalışılır.

Antrepolar gümrük müsteşarlığının gözetim ve kontrolü altındadır. Antrepo açabilmek için belirli sınırlar ve izinler vardır.(www.gumruk.gov.tr) gerekli detaylar için bknz.

İki çeşit antrepo vardır,

1-) Özel antrepolar; sadece kullanıcısına ait antrepolardır, üç tipi vardır C,D,E dir.

C Tipi Antrepo: İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.
D Tipi Antrepo: İşleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, Gümrük Kanunu’nun 104’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının uygulandığı özel antrepo tipidir. Eşyanın antrepoya alındığı tarihteki kıymet miktarı dikkate alınarak vergiler hesaplandığından, buralara konulan eşya, basitleştirilmiş usul ile serbest dolaşıma sokulabilir.
E Tipi Antrepo: İşleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, Gümrük Kanunu’nun 93’üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedildiği veya depolama yeri olmazsa dahi, eşyaya antrepo rejimi hükümlerinin uygulandığı özel antrepo tipidir.

2-) Genel antrepolar; herkese açık olan antrepo türüdür, bununda A,B,F olmak üzere 3 tipi vardır.

A tipi Antrepo: İşletmecisinin, stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyada herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergileri ödemekten sorumlu olduğu, genel antrepo tipidir.
B Tipi Antrepo: Antrepoya konulan eşyadan, Gümrük Kanunu’nun 97’inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen kullanıcının sorumlu olduğu, antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo tipidir. Antrepo işletmecisinin sorumluluğu sınırlıdır. Antrepo işletmecisi sadece antrepoyu kiralar. Antrepo stok kayıtları tutulmadığından, beyanname ve belgeler gümrük kontrolüne esas teşkil eder.
F Tipi Antrepo: Gümrük idarelerince işletilen genel antrepo tipidir.

Uluslar arası yollar üzerinde bulunan ülkemizde antrepolar transit taşımacılıkta çok önemli bir yer tutar, Denizyolundan, karayolundan, havayolundan, demir yollarından gelen malzemeler belirli bir süre konakladıktan veya aktarma işlemleri yapılarak üçüncü ülkelere sevki sağlanır. Çoklu taşımaların can damarıdır diyebiliriz. Transit taşımalardan ülkemiz yeterince kazanç elde edememektedir. Lojistik üs denen ülkelerin en büyük özelliği bu tür antrepo ve network ağlarının kuvvetli oluşundandır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ