3D Yazıcı Nedir?
3D Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı yada 3D printer olarak da adlandırılan 3 boyutlu CAD çizimleri yine 3 boyutlu katı bir neseneye çevirebilen makinelere denmektedir. Üretim teknolojilerinde yenibir çığır açan 3D yazıcılar insanların hayal güçlerini zorlamaya devam ediyor. Bu yeni teknoloji 3 boyutlu yazıcılar sadece tasarımcılara yada mühendislere değil artık herkese hitap etmesi ile de yaratıcı fikir sahiplerine çok ilginç tasarımlar ve ürünler ortaya çıkarması konusunda hayli yardımcı olacağa benziyor.
3D Printer nasıl çalışır?
Oluşturmak istediğiniz yada hayal ettiğiniz objenin öncelikle tasarımını yapmanız ile başlar. Bu tasarım 3 boyutlu bir tasarım olduğu için gerekli programlara ihtiyaç var. Bu programlar SolidWorks, AutoCad, Rhino3D, Bonzai gibi genellikle kullanılan yüksek maliyetli yazılımlar bulunduğu gibi, Google Sketchup, FreeCad gibi çok başarılı ücretsiz yazılımlar da mevcuttur. Ya da üç boyutlu tarayıcı aracılığı ile bir objeji tarayarak da baskı işlemi için hazırlanmış olabilirsiniz. Bu işlemi basit bir anlatımla şöyle özetleyebiliriz; normal bir yazıcıdan kağıta bir baskı almak için önce Word (.doc) veya PDF dosyası hazırlamanız gerekiyor ya da elinizde hazır bir belge varsa, bunu bir tarayıcıda (scanner) tarayıp dijital çıktısını almamız gerekiyor. 3D yazıcıları kullanmamız için de 3 boyutlu çizim dosyalarını (.STL, .OBJ) formatında yüzlerce hatta binlerce katmanlara ayrılmış çizimleri yazıcıya göndermek gerekir. Böylelikle 0.1 mm kalınlığında. Bu dilimlenmiş katman verileri üç boyutlu yazıcıya aktarılır ve üç boyutlu yazıcı katmanları örmeye başlar. Katmanlar üzt üste eklenerek sonunda üç boyutlu nesne inşa edilmiş olur. Katmanları örmekte kullanılan madde ABS, PLA ve benzeri termoplastik malzemeler ile yapılır.
Kullanılan teknikler arasındaki en belirgin fark katmanların nasıl yığıldığıdır. Bazıları malzemeyi eritip yumuşatarak katmanları oluşturur, diğerleri ise sıvı haldeki malzemeleri doğrudan yığar ve yığma işleminin hemen ardından malzeme sertleştirilerek ürüne son hali verilir.