05.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi nedir sorusu, tedaviye başvurmak isteyen çiftlerin en sık sorduğu soruların başında geliyor. Kısaca doğal yollarla gebe kalamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi IVF (in vitro fertilization) adı verilen veya daha fazla bilinen adıyla hücrelerin laboratuvarlarda bir araya getirilmesi sonucu yapılan işleme denir.

Kadınların gebe kalmasına yardımcı tedavilerinden biri olan tüp bebek tedavisi, anne ve baba adaylarından alınan yumurta ve sperm hücreler yardımıyla yapılır. Suni döllenme adı verilen bu sürecin ardından oluşan embriyo anne adaylarının rahmine yerleştirilir. Bu işlemlerin ardından hamilelik süreci klasik hamilelik sürecine dönüşür. Tüp bebek tedavisinin iki farklı yöntemi bulunur. Bu tüp bebek tedavisinin ilkine klasik tüp bebek tedavisi adı verilir. Bu yöntem ile sperm ve yumurtayı aynı ortama bırakarak doğal döllenme ortamı oluşturulur. Bir diğer yöntemin adı ise mikroenjeksiyon tedavisidir. Bu aşamada yumurtanın içerisine sperm direkt olarak enjekte edilir. Bu iki yöntemden hangisinin uygulanacağı ise uzman doktorun Tüp Bebek Tedavisi yaptığı testler sonucu ortaya çıkar. Bu tedavilerin ilk amacı bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesidir.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Nedir?

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerinden bir yıldır korunmasız olarak ilişkiye girmelerine rağmen hamilelik ile sonuçlanmayan durumlarda sağlık kontrollerinin yapılmaları istenir. Kadınların 35 yaşını aşmamış olmaları durumunda bekleme süresi 6 ay kadardır. Doğal yollardan hamile kalmanın önemi kadın üreme sistemi dışında hormonal düzen gibi birçok etken söz konusudur. Beynin salgıladığı Hipofiz bezi LH ve FSH salgıları yumurta foliküllerinin uyarılmasını sağlar. Böylelikle en sağlıklı olan yumurtanın olgunlaşıp çatlayarak rahim ile yumurtalık arasındaki fallop tüplerine atılır. Bu aşamada döllenmesi gereken yumurta ömrü 24 saattir. Fakat spermin hayatta kalma süreci 4 ila 5 günü bulabilir. Yani yumurtlamadan evvel ya da yumurtlamanın ardından cinsel ilişkiye girilmesi durumunda döllenme yaşanabilir. Bu zaman zarfında yumurtanın içinde yer aldığı folikül, östrojen hormonu salgılayarak rahim duvarını kalınlaştırır. Bu durumda rahme gelen yumurtaların rahim duvarına tutunmasıyla hamilelik gerçekleşmiş olur. Ancak bu dönemde çiftlerde bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu durumda çiftlerin yaptırdığı muayene sonucu bebek sahibi olmak adına çiftlere tüp bebek tedavisi önerilebilir. Tüp bebek tedavisinde anne, baba adaylarından alınan yumurta ve sperm hücreleri laboratuvarda döllenerek embriyo transferi yöntemiyle anne adayı rahmine yerleştirilir. Bu sürecin ardından 2 hafta sonra anne adayının Beta HCG oranına bakılır. Testin başarılı gebelik sürecinin ardından hamilelik başlar. Bu hamileliğin klasik gebelikten bir farkı yoktur. Tüp bebek tedavisi ve IVF ile ilgili tüm sorularınız için Prof. Dr. Ercan Baştu internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ