Kredi Notu Nedir, Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
İçindekiler
Kredi Notu Nedir, Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? Bir çoğumuz ev, otomobil yada diğer ihtiyaçlarımız için kredi kullanmışızdır. Bankalara kredi için gittiğimizde karşımıza Kredi Notu diye bir not çıkar. Bazen kredi notumuz düşük olduğu için kredi alamayız bunun nedenini belirleyen birçok faktör var. Nedenlerine geçmeden önce Kredi Notu Nedir? bu soruyu cevaplayalım.
Kredi notu, Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortak olduğu ve ortaklaşa kurdukları Kredi Kayıt Bürosunun (KKB) kişilerin kredi kartı ve kredi borcu ödeme alışkanlıklarını takip altına almasıyla verilir. İlk kurulduğu zamanlarda sadece bankaların ulaşabildiği bu bilgilere, 2014 yılından itibaren Findeks Kredi Notu adı altında bireyler ve ticari sektörlere de ulaşabilme hakkı verilmiştir. Kredi notu kişinin sahip olduğu kredilerin yada kredi kartlarının ödeme durumuna göre değişir ve her ay yenilenir.
Kredi Notum Kaç Olmalıdır?
Findeks Kredi Notunuz, 1 ile 1900 arasında değişmektedir.1900 puan en düşük riskli puanı ifade eder.
Kredi Notumu Hangi Faktörler Etkiler?
Kredi Notunuzu oluşturan faktörler;
Bireysel kredi ve kredi kartlarını ödeme alışkanlığınız % 30
Mevcut Hesap ve borç durumunuz % 25
Yapmış olduğunuz yeni kredi başvuruları % 20
Kredi kullanım yoğunluğu % 15
Diğer faktörler %10
Bu faktörlere göre kredi ve kredi kartlarınızın borcunu zamanında ödemeniz, Kredi Notu’nu etkileyen en önemli nedendir. Borçlarınızın erken kapatılmasının kredi notuna hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Bir diğer etken ise kredi kartı limitinizin ne kadar olduğu ve bu limitin ne kadarını kullandığınızdır. Kredi kullanan birinin kredi notu hiç kredi kullanmamış birinden yüksek olabilir bunun nedeni ise aylık borçlarınızın periyodik olarak zamanında ödenmesidir.
Kredi notunuzu bankaların internet şubelerinde görülen KKB raporu bölümünden yada Findeks’in kendi internet sitesine üye olarak belirli bir ücret karşılığında alabilirsiniz.