22.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Sunum Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Sunum Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Sunum Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir. Eğitimlerde daha çok bilgi amaçlı, iş alanında ise bilgilendirme yanında ikna etmek amaçlı uygulanan sunumlar, dinleyici ya da izleyiciye aktarımda en etkili yollardan biridir. Ancak dikkati sunum üzerine yoğunlaştırmak bakımından yapılan sunumun içeriğinin doğru olarak sunulması ve topluluk önünde ortaya konulacak izlenimin etki yaratacak unsurları barındırması önemlidir. Etkili bir sunum ortaya koymadan önce sunumun konusu başta olmak üzere hitap edilecek hedef kitle, sınırlı zaman ve kullanılacak görsel araçlar göz önünde bulundurulmalı ve kullanılacak materyaller bu doğrultuda oluşturulmalıdır.

Sunumun Hazırlanması

Sunumların intro olarak isimlendirilen ilk sayfasında sunum, tarih ve sunucunun adı yer almalıdır. İzleyicilerin karşılaştıkları ilk görüntü olması ve sunumun başlama anına kadar görüntüde yer alması bakımından etkili ve dikkat çekici bir intro hazırlanmalıdır.
Sunumlarda kullanılacak görseller büyük ve yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Ayrıca dikkat dağıtıcı öğeler görsellerden kesilmelidir. Grafik sunumları ise mümkün olduğunca basit ve anlaşılır olmalıdır.
Sunum şablonlarında yazı metninin okunurluğuna dikkat edilmeli, arka plan belli bir düzen içerisinde kullanılmalıdır. Ayrıca yazı metninde karmaşıklık yaratmaması açısından gerekmedikçe farklı fontlardan uzak durulmalıdır.
Sunumlarda arka plan için kullanılacak renkler dikkati dağıtıcı olmamalı, yazı ile kontrast oluşturacak bir renk olmasına özen gösterilmelidir.
Özellikle iş amaçlı bir sunum ise verilmek istenen mesaja dair net bir çerçeve oluşturmak ve dinleyicilerin dikkatini ve ilgisini korumak amaçlı slaytların sayısı en aza indirilmeli ve metinlerde kısa cümleler yer almalıdır.

Etkili Bir Sunum İçin

Sunum Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Sunumda yer alan slaytları doğrudan okumak olumsuz bir etkiye neden olur. Bu nedenle daha çok sunum metni özet niteliğinde yol gösterici olmalı, konu başlıklarının dışına çıkılmadan doğal bir anlatım yolu seçilmelidir.
Zaman öğesi göz önünde bulundurularak ve yine izleyicilerin fazla teknik ya da teorik bilgilerden dikkatinin dağılacağını ön sezerek ana konular çerçevesinde sunuma dikkat edilmelidir.
Sunum iyi yapılandırılmış bir şekilde belli bir plan içerisinde ilerlemeli, karmaşık yollar yerine daha basit bir yol çerçevesi çizilmelidir.
Sunum esnasında izleyicinin davranışlarını gözlemleyerek sunum yönlendirilmelidir. Dikkati çekmek açısından ses tonuna, jest ve mimiklere dikkat edilmelidir.
Sunum sonunda, sunumu oluşturan konunun basit bir özeti ve verilmek istenen mesajın ana fikri ile tamamlanmalıdır.
İlgi çekici bir sunumda ise soruları ve yorumları en sona bırakarak, izleyicinin bir bütün olarak dikkatinin dağılmamasına özen gösterilmelidir.

Sunumu Yapanın Dikkat Etmesi Gerekenler

Hedef kitlenin doğrultusunda uygun kıyafetler seçilmeli, giyimde rahatsız edici renkler ve desenlerden kaçınılmalıdır.
Açılışta dinleyicileri yakalamak ve onların dikkatini tutmak gerekir. Bu açıdan ilk dakikalarda doğrudan slayt üzerinden bir sunuma yönelmek yerine bir ön giriş niteliğinde konunun odak noktasına yoğunlaştırma doğrudan bir sunumdan daha etkilidir.
Ses tonu ve konuşma ile yüz ifadesi, duruş, el hareketleri gibi sözel olmayan iletişim sözel iletişimden daha etkilidir. Buna istinaden vurgulamalara ve anlatıma yönelik yüz ifadelerine dikkat etmek önemlidir.
Çoğu kez sunumu yapanlar dikkatlerini slayt üzerine yoğunlaştırarak izleyiciye sırtını dönerler. Bu durum izleyici ile etkileşimi kesen ve olumsuz etki yaratan bir durumdur. Oysa ki, izleyici ile etkileşim içerisinde olmak, izleyicilerin sunuma yönlendirmekte en etkili yoldur. Bu açıdan izleyici ile göz teması kurmak başarılı bir sunumun temelini oluşturur.
Sunum her ne kadar görsel malzemeler ile sözel ağırlıkta bir iletişimi barındırsa da, vücut dilinin etkili kullanımı kişilerin sunuma yönelmesinde etkilidir. Anlatım sırasında jest ve mimiklerde doğal olmak en önemli unsurdur. İzleyici ya da dinleyicinin sunumu yapan kişiyi bir uzman olarak kabul ettiği göz önünde bulundurularak gerginlikten ve heyecandan uzak, kendine güveni hissettiren bir anlatım yolu seçilmelidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ