24.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Solaklar Daha Erken mi Ölüyor?

Solaklar Daha Erken mi Ölüyor?

İçindekiler

Solaklar daha erken mi ölüyor? Solaklık genetik mi? Solaklığın iyi ve kötü yönleri

Solaklar Daha Erken mi Ölüyor? Yapılan son araştırmalara göre, insanların %83’ü sağ elini, %14’ü sol elini ve %3’ü ise her iki elini de kullanıyor. Eski tarihi araştıran antropologlara göre bu dağılım oranı yeni çağ ile hemen hemen aynı.Yani solaklık artış yada azalış göstermemekte. Tarih boyunca çeşitli dini ve batıl inanışlar ve ebeveynlerin çocuklarına sağ ellerini kullanmaları yönündeki çabaları süregelmiş ve solak olanların oranı %10 civarlarında kalmıştır.

İnsanlar Neden Solak Olur? Solaklık Hastalıkmıdır?

Solaklar Daha Erken mi Ölüyor?

Bilim adamları ve araştırmacılar uzun yıllardır solaklığın neden ileri geldiği, solaklık doğuştan mı geliyor? Solaklık genetik mi? gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor. Bütün bu araştırmalar gösteriyor ki ağırlıklı olarak solaklık doğuştan meydana gelen bir alışkanlık.

Araştırmacı bilim adamı ”Heppier” uzun yıllar yüzlerce anne karnındaki çocukları inceledi ve henüz anne karnındaki bebeklerin %90’ı sağ baş parkalarını emiyor olduğunu ve sağ kollarını daha fazla hareket ettirip kullandığını tespit etmiştir. Yine araştırmalar sonucu hamilelik sırasında anne bünyesindeki testosteron hormon üretimi artabiliyor ve bu durum çocukta solak olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bir diğer tez ise solaklık genetik olabilir. ebeveynlerde solaklık varsa çocuklarında da solaklık sıklıkla görünüyor. İngiliz bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarda solak olma ihtimalini artıran genin “LRRTM1” adlı gen olduğunu tespit ettiler. Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmayı yapan bilim adamları, bu genin, beyin fonksiyonlarındaki dengesizlikle açıklanan “şizofreni” gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırdığına da inanıyor.

Solak İnsanlar Daha Erkenmi Ölüyor?

Solaklık ve etkileri üzerine uzun yıllardır bir çok araştırma yapıldı. Zeka, başarı, yaratıcılık, yetenek gibi alanlarla ilişkisi test edildi. Bu araştırmalar yapılırken en etkileyici bir makale 1988 yılında meşhur bilim dergisi Nature’de yayınlandı. Bu makaleye göre solak insanlar sağlak insanlara göre daha erken ölüyor yönündeydi. Bu bilimsel tez uzun yıllar kabul gördü. 2001 yılında The Guardian’da yayınlanan bir makale “solakların daha erken” öldüğünü söylüyordu. Tabi bunun doğru olmadığını idda eden bilim adamları da var. Örneğin bilim adamı Chris McManus, bunun “istatistiki bir yanlış” olduğunu söylüyordu.

Ancak şu bir gerçek ki Dünyadaki insanlara yönelik işleyişler, makineler, üretimler sağ elini kullanan insanlara göre üretilip dizayn edilmiştir. Solak olan kişiler bunlara uyum konusunda zorluk çektikleri gibi kazalar da  sıklıkla meydana gelmekte ve bu yüzden solaklarda, sağlaklara göre ölümlü kazalar daha fazla olmaktadır.

Solaklığın İyi ve Kötü Yönleri

Solaklar Daha Erken mi Ölüyor?

Bilim adamları beynin sol bölümünün yanlız konuşma ve mantıksal düşünmeyi gerçekleştirdiği konusunda hemfikirler. Hesaplama ve sonuca oluşturma noktasında sol taraf yükü üzerine alırken, yaratıcılığı ve fantaziyi yönlendiren sağ taraf ise sol tarafı desteklemekte. Solak olan kişilerde bunun tersi durum olduğu noktasında görüşler mevcut. Avustralyalı bilim adamlarının, 2006 yılında yaptığı bir araştırmada, solakların spor yaparken ve bilgisayar oyunları oynarken daha hızlı düşünebildiklerinin tespit edildiği ifade ediliyor.

Solak olanların diğerlerinden farklı özellikleri ya da eksik yanları olup olmadığı yıllardır araştırılıyor. Bir teze göre solaklık, ‘‘dâhi olanlara’’ has bir özellik, kimileri ise ‘‘becekriksizler sürüsü’’ olarak niteliyor solakları.

Solak Ünlüler

Solaklar Daha Erken mi Ölüyor?

Bilim tarihihi en büyük isimlerinden Albert Einstein, John McEnroe ve Martina Navratilova, Beethoven, Marilyn Monroe, Paul McCartney, Bill Clinton Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rafael, Picasso, Beethoven, Mozart, Ringo Star, Phil Collins, Büyük İskender, Sezar, Fidel Castro, Napolyon gibi devlet adamları. Marlyn Monroe, Greta Garbo, Charlie Chaplin, Demi Moore, Tom Cruise gibi sinemacılar. Sergen Yalçın, Pele, Maradona… Liste daha da uzatılabilir. Hepsi değişik uluslardan, değişik zamanlarda yaşamış ve alanlarında ölümsüzleşmiş isimler. Ama hepsinin ortak bir özelliği var: ”Solaklık”

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ