Ortodonti Nedir?
İçindekiler
Ortodonti Nedir? Dişler insanların en hassas noktalarından biri olmaktadır. Dişlerinde olan rahatsızlık ve sorunlar vücudunda başka yerlerinin sorunlar yaratmasına neden olabilmektedir. Bu sorunların çözülebilmesi, dişlerde ve çenede olan sorunların çözümünde, dişlerde olan düzensizliklerin çözümünde tedavi uygulayan diş hekimliğinde uzmanlık alanıdır. Önceden ortodonti sadece diş düzensizlikleri ile ilgilenirken son zamanlarda alt ve üst çene bozukluklarından, diş ve çene yapısı arasında olan sorunlara kadar hepsiyle ilgilenmektedir. Daha önceden ortodonti nedir denildiğinde kimse bilmezken şimdi herkes hakkında az çok bilgi sahibi olmaktadır. Ortodonti uzmanlarına verilen sıfat ise ortodontist olmaktadır. Ortodontist olabilmek için 5 yıl süren diş hekimliği bölümü bitirildikten sonra 4 ile 6 yıl süre içinde doktorasını da verdikten sonra ortodonti alanında uzman olmaktadır. Doktora eğitimi sırasında ise yüz ve çenenin doğru yapısı ve nasıl düzeltilmesi gerektiği konusunda bilgi alınmaktadır.
Ortodonti tedavisi tüm bireylere uygulanır mı?
Dişlerin düzgün bir hal alması, doğru şekilde büyümesi için önemli olan ortodonti tedavisi yapılabilirse küçük yaştan yapılması önerilmektedir. Bunun nedeni ise yeni çıkan dişlerin yapısını en düzgün ve doğru bir şekilde sağlamaktır. Oluşan diş yapısını tekrar düzeltmek daha zor olacaktır. Bu sebeple en az 8 yaşında ortodonti tedavisine çocuklarda başlamak gerekmektedir. Daha küçük yaşlarda olmamasının sebebi ise süt dişlerinin tam anlamıyla dökülmemiş ve asıl dişlerinin çıkmamış olması sorunlar yaratabilmektedir. Ancak küçük yaşta oluşan çürükler ve sorunlardan dolayı çekilen süt dişlerinden sonra da 5-8 yaşları arasındaki çocuklara da uygulama zorunda olmaktadır. Ancak genel anlamda bakıldığında 8 yaş ve üzerinde olan tüm çocuk, genç ve yetişkinlerin ortodonti tedavisi görmesi sakıncalı olmamaktadır.
Diş tellerinin hayata etkisi nedir?
Uygulaması 1 ile 1,5 yıl sürecek olan bazı sıkıntılar daha sonraki daha güzel yaşamınız için çokta zor olmamaktadır. Uygulanan ortodonti tedavisinde sıkıntılar olacaktır özellikle sabit tel tedavisi gören kişilerin 1 hafta kadar ağrı çekecek olması normal karşılanmaktadır. Bu süre içerisinde bazı yiyecek ve içecekleri yiyememesini normal olmaktadır. Bu süre zarfında ilk hafta çok sert yiyeceklerden kaçınılması önerilmektedir. Çünkü sert yiyecekler diş tellerinin ve braketlerin kırılmasına tedavi süresinin aksamasına neden olabilmektedir. Bunun yanında diş teli kullanan kişilerin bazı yiyecekleri yememesi önerilmektedir. Temizleme açısından da rahatsızlık vermesinden dolayı da sakız, jöle gibi dişinize ve diş telinize yapışacak ürünlerden kaçınmak gerekmektedir. Bunun yanında sert olan can eriği, közlenmiş ya da haşlanmış mısır, gofret gibi bazı doktorun yenmemesini önerdiği yiyecekler yenmemelidir.
İçecekler açısından ise asitli kola gibi içeceklerin kullanılmaması, dişlerin temizleme açısından ve dişlerle, diş tellerine zarar verdiğinden önerilmemektedir. Bunun yanında aşırı şeker içeren yiyecek ve içeceklerinde kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer yiyeceklerde ise bir sakınca yoktur ancak yine de kontrollü olmak için küçük küçük parçalar halinde alınarak tüketilmesi önerilmektedir.
Diş tellerinin temizliği nasıldır?
Sorulan ortodonti nedir sorusu yanında olan birçok sorundan biri de diş telleri temizliğinin nasıl olması gerektiğidir. Diş teli takan kişilerin mutlaka gün içerisinde 3 kere dişlerini fırçalaması gerekmektedir ve en az bir kere diş ipi yardımıyla dişler ve diş telleri temizlenmelidir. Dişler, diş araları, diş işe diş teli arasındaki bölümler her nokta özenle temizlenmelidir. Diş temizliği kadar kullanılan diş fırçası ve diş macunu da önemlidir. Size özel diş fırçaları kullanılmalı ve diş macunu içerisinde özellikle florür olanları tercih edilmelidir.