15.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Meyan Kökü Nasıl Saklanır

Meyan Kökü Nasıl Saklanır

İçindekiler

Meyan Kökü nasıl saklanır ? Baklagiller sınıfına ait çok yıllık bir bitki olan meyan kökü nemli ve sulak bölgelerde yabani olarak kendiliğinden yetişir. Bitki boyları 100 cm ile 150 cm arasında değişir, bazen 200 cm’e kadar ulaşabilir. Kanat şeklinde yaprakları ve oval tüylü yaprakçıkları vardır. Çiçekleri mor, pembe ve leylak reginde olabilir. Meyveleri fasülyeye benzer ve içlerinde tohumlarını barındırırlar. Anavatanı Türkiye, Rusya ve Akdeniz ülkeleridir. Genel olarak ılıman iklime sahip olan yörelerde yetiştiği görülür.

Meyan Kökü Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde pek çok farklı alanda kullanılan meyan kökü en sık olarak ilaç ve bira sanayisinde, kolalı içecek ve yiyecek maddelerinde kullanılır. Anadolu’nun bazı bölgelerinde bu bitkiden şerbet de yapılır. Köklerin 2-3 yıl bekletilmesinden sonra elde edilen meyan kökü balı ilaç olarak da kullanılır.

Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

Birkaç farklı şekilde tüketilen meyan kökünün faydaları en iyi herhangi bir gıda maddesinde yan ürün olarak kullanılmadan saf olarak tüketildiğinde hissedilir. Özellikle meyan kökü şerbeti ve çayı pek çok açıdan sağlığa yararlıdır.

Karın ağrısına iyi gelir ve rahatlatır. Sindirimi kolaylaştırır.
Sakinleştirici bir etkisi vardır. Yoğun stres altında olan kişiler rahatlamak için kullanabilirler.
Öksürük ve bronşit gibi solunum yolu problemlerinin çözümüne yardımcıdır. Bu enfeksiyon giderici özellik bağırsak enfeksiyonlarında da fayda sağlar.
İdrar söktürücü etkisi vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarında da kullanılabilir.

Pek çok maddede olduğu gibi meyan kökünün de fazla kullanımı sağlığa zararlı olabilir. Bu yüzden günlük meyan kökü tüketimi 2-3 bardağı geçmemelidir.

Meyan Kökü Nasıl Saklanır?

Öncelikle meyan kökleri toplandıktan sonra güzelce yıkanmalıdır. Toplanan ve temizlenen meyan kökleri 30-40 cm arası uzunlukta olacak şekilde parçalara ayrılır. Parçalara ayrılan meyan kökleri isteğe göre soyularak ya da soyulmadan kurutulur. Bu aşamadan sonra kurutulan meyan kökleri güneş ışığından ve nemden uzak bir yerde muhafaza edilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ