İktisat Bölümü Ne İş Yapar?
İktisat Bölümü Ne İş Yapar? Üniversitelerde yer alan İktisat Bölümü birçok kişi tarafından tercih edilebilen bölümler arasında yer alır. Ancak bu bölüme girerken bu bölüm hakkında iyi bir bilgi sahibi olmak ve ona göre tercih etmek gerekmektedir. İktisat eğitimi almak; kişiler arasında genelde kazançlı meslekler arasında yer aldığı için daha fazla tercih nedeni olabilmektedir.
Kazançlı meslekler arasında yer alan bu mesleğin kazanmanın yanında kaybetme ile de alakalı bir handikabı bulunur. Çünkü hayatta her alanda var olan rekabet ve kazanç ilişkisi bu meslek içerisinde de yer almaktadır. Parlak fikirleri veya mesleğin peşinden giden bir kadar kişi o alanda en iyi olmak kadar zorlaşacak bir tür sorumluluk yüklenecektir. Ayrıca iktisat bölümünde yer alan derslerin ağır olması bu okulda alınan eğitimin zor olmasına da neden olabilir; bu açıdan bütün olasılıkları hesap ederek bu bölümü tercih etmek daha mantıklı olacaktır.
İktisat Bölümünün İş İmkanları Nelerdir?
İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra birçok alanda iş bulma imkânı bulunur; genelde bu işlerin arasında işletme idareciliği, bankacılık, maliye, akademisyenlik, devlet daireleri gibi birçok kurumda görev alınabilir. İktisat bölümünden mezun olmak için 4 yıllık İktisat programı eğitimini tamamlamak şarttır. Bu eğitim boyunca okulda sadece istatistik, ekonomi ve analize yönelik teorik temeller geliştirilebilir. Ayrıca İktisat Tarihi, Uluslararası İktisat, İktisat Teorisi ve Politikası gibi temel dallarda da bu lisans bölümü eğitimini alabilirsiniz. Sonradan yönelmek istemiş olduğunuz alanda sahip olunması gereken nitelikleri ise kendinizi yetiştirerek geliştirebilirsiniz. İktisat bölümünden mezun olduktan sonra ‘’iktisatçı unvanına’’ sahip olarak çalışma yetkisi verilir. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de devlet veya özel sektör olmak üzere birçok kuruluşta görev alma imkânı bulunmaktadır. Vergi daireleri, devlet bankaları veya müfettişlikleri, Maliye Bakanlığı, devletin ekonomiyle ilgili olan birçok birimi dalında potansiyel bir iş sahası bulunur.
Ancak İktisat bölümünü okumak için mutlaka çok iyi bir öğrenci olmak; planlı programlı hareket etmek gerekir. Derslerin ağır olması ve bu konuda yoğun bir çalışma temposu gerektiriyor olmasıdır. Öğrencilik hayalleri kurarak disiplinli davranmamak eğitimin aksamasına ve iyi bir öğrenim sağlamaya engel olacaktır. O nedenle idealist olmak ve bu mesleği gerçekten istiyor olmak oldukça önem taşımaktadır. Öncelikle mezun olduktan sonra kurumsal hayat içerisinde edinebileceğiniz bazı sertifikalar mesleğiniz açısından ilerlemenize fayda sağlayacaktır. Özellikle yabancı dil öğrenmek bunun yanı sıra bilgisayar bilgisi konusunda da iyi bir öğrenim almak şart olacaktır.
Özellikle İktisat bölümünden mezun olanların en çok meslek alanı olarak tercih ettikleri Finans sektörü olan bankacılık İktisat mezunları için oldukça önem taşıyan bir çalışma alanıdır. Üstelik bankacılıkta yükselme imkânı ile daha iyi bir kariyer sahibi olunabilmektedir. Bunun yanı sıra akademik kariyer sahibi de olabilir teoriye yatkın olarak çalışmak isteyebilirsiniz; akademik kariyer yapmak için de mutlaka eğitiminizin Master ve doktorasını yapmak gerekliliği vardır Bu sayede üniversitelerde Eğitmen olarak ya da Profesör olarak görev alabilme imkânı bulunur.