Hayvanlar Kaça Ayrılır Nelerdir?
İçindekiler
Hayvanlar Kaça Ayrılır Nelerdir? Hayvanlar kaça ayrılır, hayvanlar kaça ayrılır vikipedi konusunda sizlere bilgi vereceğiz.
Hayvanlar, çok hücreli ve heterotrof canlılardır. Hayvanlar; omurgalı hayvanlar ve omurgasız hayvanlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır;
Omurgalı Hayvanlar
Bu grupta yer alan hayvanların sırt kısmında sinir kordonu yer alır. İskelete bağlı olan kaslar, hareketin meydana gelmesini sağlar.
a- Balıklar: vücutları pulla kaplıdır. İç iskeletleri kemik ya da kıkırdaktan meydana gelmiştir. Balıklar, solungaçlari ile solunum yaparlar. Vücutlarında temiz kan bulunan balıklar, soğuk kanlı hayvanlar olarak bilinirler.
b- Kuşlar: Akciğer solunumu yapan kuşlar, sıcak kanlı hayvanlardır. Kuşlar, metanefroz tipi böbrekleri ile boşaltım yaparlar. Vücutları tüylerle sarılmıştır ve kuşların dişleri yoktur.
c- Kurbağalar: Kalpleri üç odacıklı olan kurbağalar, soğuk kanlı hayvanlardır ve kanlarında karışık kan dolaşmaktadır.
d- Sürüngenler: Akciğer solunumu yapan sürüngenlerin vücudu keratinle sarılıdır bu nedenle de sürüngenlerin vücutları kuru yapıdadır.
e- Memeliler: Akciğer solunumu ile solunum yaparlar. Soğuk kanlı hayvanlar olarak bilinen memeliler, dört odacıklı kalbe sahiptirler.
Omurgasız Hayvanlar
a- Süngerler: Yapısındaki hücreler arasında iş bölümü yapılmıştır.
b- Sölenterler: Oyu bir kese misali düzenlenen tek açıklı sindirim boşlukları bulunmaktadır. Deniz anası, hidra ve mercan gibi canlılar bu gruba girmektedir.
c- Yassı solucanlar: Sinir ve üreme sistemlerine sahip olan yassı solucanlar grubuna tenya ve planoria gibi canlılar girmektedir.
d- Yuvarlak solucanlar: Bitki ve hayvanlarda parazit olarak hayatlarını devam ettiren yuvarlak solucanlara; bağırsak solucanı gibi canlıları örnek verebiliriz.
e- Böcekler: Böceklerin vücudundan epidermisin salgılanır bu nedenle de böceklerin vücudu kitin ile kaplıdır. Böcekler trache solunumu yaparlar.