Güneş Sistemindeki Gezegenlerimiz
Güneş sisteminde bulunan gezegenler nelerdir? Gezengelerimiz hakkında bilgiler
İçindekiler
Güneş Sistemindeki Gezegenlerimiz. Güneş sisteminde bulunan gezegenler nelerdir? Gezengelerimiz hakkında bilgiler.
Merkür
Güneş’e en yakın ve Güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Uydusu ve halkası yoktur. Güneş’e çok yakın olmasından ve kendi etrafında çok yavaş dönmesinden dolayı gecesi ve gündüzü arasında sıcaklık farkı çok fazladır.
Kütlesi Dünya’nın kütlesinin yaklaşık yirmide biri kadardır. Atmosferi yoktur.
Venüs
Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Büyüklük bakımından altıncı sırada yer alır. Uydusu ve halkası yoktur. Güneş ve Ay’dan sonra gökyüzünde gözlemlenebilen en parlak gök cismi Venüs’tür. Gece ilk parlayan , sabah son sönen Venüs, yıldız gibi algılandığından halk arasında Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Kalın atmosfer tabakasıyla kaplıdır. Dünya’ya en yakın gezegen olmasına rağmen , yüzey yapısı kalın atmosferden dolayı Dünya’dan görünmemektedir. Yapısındaki karbon gazları nedeniyle yüzeyi oldukça sıcaktır.
Dünya
Güneş’e yakın üçüncü gezegendir. Büyüklük bakımından beşinci sırada yer alır. Üzerinde yaşam olan tek doğal gök cismidir. Dünya’nın tek doğal uydusu , Ay’dır. Yüzeyinin yaklaşık %70’i sularla , %30’u karalarla kaplıdır. Çevresini sarmalayan bir atmosfer vardır.
Mars
Güneş sistemindeki gezegenler içinde ; Güneş’e yakınlıkta dördüncü sırada, büyüklük bakımından yedinci sırada yer alır. Dünya ile Jüpiter arasında yer alan Mars’ın (Merih) yüzeyi kırmızımsı bir görünüşe sahiptir. Bu nedenle ” kızıl gezegen ” olarak da bilinir. 2 doğal uydusu vardır. Mars’ın kütlesi , Dünya’nın kütlesinin onda biri kadardır. Gezegenin çevresinde , Dünya atmosferine benzeyen fakat daha seyrek olan bir atmosfer vardır. Yüzeyinde su yoktur ama kutuplarında su bulunabileceği tahmin edilmektedir. Mars’ta yaşam olup olmadığı hala araştırılıyor. Mars , Dünya’dan çıplak gözle gürülebilmektedir.
Jüpiter
Güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Güneş’e yakınlıkta beşinci sırada yer alır. Bugüne kadar 67 doğal uydusu keşfedilmiştir. Jüpiter’in en büyük dört uydusunu, kendi yaptığı basit teleskopla 1610 yılında ilk gözlemleyen , Galileo Galilei olmuştur. Jüpiter, çıplak gözle gözlenebilinir.
Satürn
Güneş sisteminin Güneş’ten uzaklık sırasına göre altıncı gezegeni Satürn’dür. Büyüklük açısından Jüpiter’den sonra ikinci sırada gelir. Çıplak gözle izlenebilen beş gezegenden biridir. Kalın ve karmaşık bir atmosfer tabakası ile çevrilidir. Halkaları oldukça dikkat çekicidir. Yakın zamanlarda belirlenenler ile birlikte 62 uydusu vardır.
Uranüs
Güneş sisteminde , Güneş’e uzaklıkta yedinci , büyüklük açısından üçüncü sırada yer alır. 13 Mart 1781’de William Herschel’in ( Vilyım Herşel ) gerçekleştirdiği bir dizi gözlem sonunda gezegen olduğu anlaşılmıştır. Dönüşü yan yatmış bir varile benzetilebilir. 27 uydusu bulunan gezegenin yüzeyi çok soğuktur.