Güneş Saati Nedir?
Güneş Saati nedir, ne demektir, nasıl yapılır? Güneş saatini kim buldu, ilk yapan bilim adamı kimdir? Güneş saatinin tarihçesi hakkında kısaca özet bilgiler sunuyoruz…
İçindekiler
Güneş Saati Nedir, Nasıl Okunur, Ne Zaman Kim Tarafından İcat Edildi?
Modern insanın yeryüzünde dolaşmaya başladığı andan itibaren insanlar gündüzün ardından gecenin gelmesi ve peşi sıra yeniden gündüz olması gibi döngüleri merak ederek sırrını çözmeye çalışmışlardır. Tıpkı yazdan sonra kışın gelmesi ve kıştan sonra yine yazın gelmesi gibi insanlar bu zaman döngülerini ölçerek yaşam kalitelerini artırmak ve doğaya hükmetmek istemişlerdir.
Dolayısıyla yapmaları gereken şey zamanı doğru şekilde ölçmenin bir yolunu bulmaktı. Bunu da tarihte ilk defa bulan millet milattan önce 1500’de Mısırlılar yani Antik Mısır uygarlığı oldu. Mısırlılar güneş saatini icat ederek insanlığa büyük bir hizmette bulundu.
Güneş Saati Nasıl Çalışır? Nasıl Yapılır?
Güneş ışınlarının direk olarak üzerine düştüğü bir düzlemin ortasına bir çubuk dikildikten sonra, güneş ışınlarının çubuğun düzlem üzerindeki hareketine göre hesaplama yapılır.
Daha anlaşılır bir şekilde ifade edecek olursak;
Dikey bir çubuk yardımı ile güneşin ufuktaki hareketi ve bu çubuk ile yarattığı gölgeyi izleyip zamanı tahmin etmeye çalışmaktır.
Ama güneş saatinin kusursuz çalışması imkansızdı. Mutlaka hata payı olmak zorundaydı. Çünkü dünyanın yörüngesi tam yuvarlak değil, elips biçimindeydi ve dönme ekseni eğikti.
Güneş saatini en çok geliştirenler ise müslümanlar olmuştur. İslama göre her müslüman günde 5 vakit namaz kılmalıdır ve bunların belirli vakitleri vardır. Bu vakitleri doğru hesaplamak için güneş saatini geliştirmişlerdir. O dönemde camilerin duvarlarında değişik güneş saatleri yer almaktaydı. Bu değişik güneş saati modelleri daha doğru hesaplayabilmek amacıyla yapılmıştı.
Örneğin dikey güneş saati, eğik güneş saati ve yatay güneş saati çeşitleri bu farklı modellere örnek olarak verilebilir.
16. yüzyıl civarlarında dünya standartlarında mekanik saatler yapılmaya başlandı ve böylece hata payı çok olan güneş saatleri yalnızca süsleme amaçlı yapıldı.
Türkiye’deki ünlü ve tarihi camilerin hepsinde güneş saati halen daha vardır ve bir süs olarak korunmaktadır.