Denetimli Serbestlik Hangi Kanunlardan Faydalanır
İçindekiler
Denetimli Serbestlik Nedir? Koşulları Nelerdir?
Denetimli Serbestlik Hangi Kanunlardan Faydalanır. Denetimli serbestlik, bazı şartlara göre uygulanan bir sistemdir. Bu sistem hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, geniş kapsamlı bir araştırma yapıyor. Denetimli serbestliğin hangi şartlarda oluştuğu merak edilen konular arasında yer alıyor. Denetimli serbestlik nedir, koşulları nelerdir? Kimler denetimli serbestlikten faydalanabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Denetimli Serbestlik Sisteminin İşleyişinde Temel İlkeler:
Denetimli serbestlik sistemin işleyiş aşamalarında aşağıdaki ilkeler dikkate alınır.
1- İnsan onuruna saygı ve dürüstlük: Denetimli serbestlik personelinin, denetimli serbestlikten faydalanan bireye karşı sorumluluklarını ifade eder. Bireye karşı onur kırıcı, küçük düşürücü davranışlarda bulunulmasının önüne geçer.
2-Gizlilik: Denetimli serbestliğin uygulamasında görev alan personel, sanık, hükümlü ya da bunların ailesi hakkında öğrenmiş olduğu bilgilerin veya düzenlediği raporların gizliliğini korumak zorundadır
3-Tarafsızlık: Denetimli serbestliğin uygulamasında görev alan personel, görevleri ile ilgili belgeleri inceleyebilir; ancak buradan elde ettiği bilgilerle ilgili olarak soruşturmanın gizliliği ilkesine uymak, tarafsızlığına gölge düşürecek davranış ve ilişkilerden kaçınmak ve davanın taraflarına eşit uzaklıkta olmak zorundadır.
Denetimli serbestlik sistemini oluşturan yasal dayanaklar şu şekilde sıralanmaktadır;
- 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
- 5402 Sayılı Denetimli Serbestlik Kanunu
- 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanunu ile
- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu