D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Günümüz hastalıklarından biri olan D vitamini eksikliği çok konuşulup olup çağımızın hastalıklarından biridir.
İçindekiler
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Günümüz hastalıklarından biri olan D vitamini eksikliği çok konuşulup olup çağımızın hastalıklarından biridir. D Vitamini eksikliği sağlıksız eksik olan bir kişide halsizlik, yorgunluk ve unutkanlıklara sebep olabiliyor. Peki D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? D vitamini değerleri nasıl olmalıdır nasıl yükseltilir?
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
Türkiye genelinde D vitamini eksikliği fazlaca bulunuyor. Hava sıcaklıklarının değişmesiyle daha çok soğumasıyla ilgisi bulunan her kış aylarında gündemde yer bulmasıyla bizlere unutkanlık yaptıran bu hastalığı tekrar hatırlamış oluyoruz. Uzmanlar D vitamini eksikliğini gidermek için güneşten faydalanılması gerektiğini söylerken her gün güneşte 15 dakika durmak vücudun ihtiyacını karşıladığını belirtiyorlar. Ayrıca bu yöntem doğal D vitamini kaynağı olarak gösterilebilir. D vitamini eksikliği belirtilerinin başta olduğu gibi halsizlik,yorgunluk, unutkanlık ve denge kayıplarının belirtileri arasında yer aldığını söylemiştik. 65 yaş aşını aşmış hastalarda en büyük belirtileri düşmeleridir.
D Vitamini Besinleri
D vitamini besinleri arasında süt,yumurta ve somon balığı tüketmek faydalı olduğu uzmanlar tarafından söylenmekte olup vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayabilmesi için günde 50 tane yumurta yemek olduğunu söylerken aynı zamanda bunun da mümkün olmadığını belirtmek isteriz. Ayrıca somon tüketmenin de D vitaminine katkısı olacağı soğuk ülke balıkları yemenizi tavsiye ederiz.
D Vitamini Ampullerinin Faydası Var Mı?
Uzmanların söylemlerine göre D vitamini ampullerini kırıp içmemiz gerektiği söyleniyor. Damla şeklinde kullanmamız gerektiği önerilirken aşırı D vitamini ampullerinin kırılıp içilmesi böbrek yetmezliğine sebep olduğu belirtiliyor.
D Vitamini Değerleri Kaç Olmalı?
Sağlıklı bir insanda D vitamini değeri kesin ve doğru orantılarla söylemek mümkün olmasa da öncelikle doktorunuza başvurarak testlerden geçerek hastalığınızın değerlerini öğrenebilirsiniz. Ortalama değerlere bakıldığında ise sağlıklı bir insanda D vitamini değerleri en az 40 ng/mL en yüksek değeri ise 100 ng/mL olmalıdır. Kronik hastalık ve Kanser otoimmün hastalıklarda ise bu değerler 50 ng/mL en az olacak şekilde en fazla değer ise 100 ng/mL şeklinde olmalıdır.
Kışın D Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Kışların gelmesiyle D vitamini karşılanması zor olabiliyor güneş ışınlarından faydalanamadığımız için. Bunun yerine kışın ihtiyacı karşılamak amacıyla D vitamini takviyesi alınmalı ve D vitamini içeren besinler tüketilerek ihtiyaç karşılanmalıdır.
D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar
D vitamini eksikliğinde kişiden kişiye değişebilecek olup başlıca şunlar görülmektedir;
- Kaslarda güçsüzlük ve zayıflama görülmektedir.
- Kramp ve vücut ağrıları görülür.
- Yüksek tansiyona yol açabilir.
- Şeker hastalığı, kalp hastalığı, kemik erimesi, romatizmalara görülür.
- Bağışlık sisteminin zayıflaması da bundan kaynaklı olabilir.
- Baş ağrıları
- Odaklanmada güçlük çekilebilir.
D Vitamini İçeren Yiyecekler
- Balık yağı
- Balık (ton balığı, uskumru, somon)
- İstiridye
- Tofu ve soya sütleri
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri
- Mantar
- Patates