Çiçeğin Kısımları ve Görevleri
Çiçeğin Kısımları ve Görevleri. Çiçeğin yapısı ve kısımları, çiçeğin bölümleri ve görevleri nelerdir, çiçeğin bölümlerinin görevleri konusunda sizlere bilgi vereceğiz.
Doğal çevrede ve evlerimizde bulunan çiçekli bitkiler; kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımlarından meydana gelir. Aynı zamanda çiçeklerde; çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ, dişi organ gibi kısımlar da bulunmaktadır.
Çiçeğin kısımları;
Kök: genellikle çiçeklerin toprak altında bulunan kısmıdır. Çiçekler kökleri sayesinde topraktan ihtiyaçları olan su ve mineralleri alırlar. Gerek gördüklerinde ise su ve besin depolarlar
Gövde: Bitkilerin toprak üstünde yer alan kısmıdır. Bitkinin gövdesinde; dal, yaprak, tomurcuk ve meyve gibi bölümler vardır. Kökün topraktan aldığı su ve mineraller gövde sayesinde çiçeğe taşınır.
Yaprak: Yapraklar sayesinde çiçekler, terleme, besin oluşturma ve boşaltma gibi işlemlerini yaparlar.
Çiçek: Çiçekli bitkilerde çiçekler üreme işlemini yaparlar.
Çanak yaprak: Çiçeğin en dışındaki yapraktır. Yeşil renkli olan çanak yaprak, çiçeğin tomurcuğunu muhafaza eder.
Taç yaprak: Değişik renklerde ve değişik kokularda olan yapraklara taş yaprak adı verilir.
Erkek organ: Dişi organların çevresinde bulunan erkek organ, ipçik ve başçık denilen iki kısımdan meydana gelir. Başçıkların içinde polenler bulunur ve bu polenler erkek üreme hücreleridir.
Dişi organ: Çiçeğin tam ortasında bulunan kısımdır. Yumurtalığın içinde döllenebilen ve gelişip tohumun meydana gelmesini sağlayan dimi üreme hücreleridir.