Anne Babalar, Çocuklarına Nasıl Yaklaşmalıdır?
Çocuklar bakarak öğrenirler. Anne baba ne ise çocukların durumu da aynı olacaktır. Unutmamak gerekir ki ne ekersek onu biçmek durumunda kalırız.
İçindekiler
Çocuklar bakarak öğrenirler. Anne baba ne ise çocukların durumu da aynı olacaktır. Unutmamak gerekir ki ne ekersek onu biçmek durumunda kalırız.
Ebeveynin yaşantısı, çocuğun yaşantısı olacaktır. Elbette Allah dilerse Firavunun evinde Hz. Musa’yı yetiştirecek güce sahiptir. Biz, Firavun olmamaya çalışalım yeter..
Güzel bakarsanız güzel görürsünüz!
Olumsuzluklar üzerinden çözüme ulaşmaya çalışmak insanların genel özelliğidir. Unutmamalıdır ki; Olumlu düşünen olumlu olaylarla karşılaşır. Siz olumsuz düşünürseniz olumsuzluk gelip sizi bulacaktır. Evladınızın olumlu yönlerini ön plana çıkartmanızda, olumsuz yönlerini yeri geldiğinde görmezden gelmenizde fayda var. Bu, olumsuz yönleri kesinlikle görmemek anlamına gelmez. Amaç, çocukların olumlu hareketlerini pekiştirmek, olumsuz hareketlerini de söndürmektir.
Hedeflerinizi birlikte konuşabilin
Çocuğunuzla geleceğe dair yakın ve uzak hedeflerinizi paylaşın. Hedefi olmayan bir insanın kendisini işe yaramaz hissedeceğini asla unutmayın. Çocuklarınız ailesinden ne görürse onu hayatına uygulayacaktır. Bu nedenle sizin hedefleriniz esasında O’nun hedefleri olacaktır. Bu nedenle hedeflerinizi belirlerken de çok dikkatli olmalısınız. Maddi hedeflerin yanı sıra esas olarak manevi hedefleri ön plana çıkarmalısınız. Maddeci insanlarla dolu bir dünyanın nasıl yaşanılası olmadığına hepimiz şahit olmuyor muyuz?
Kendisine güvenmesini sağlayın
Çocuğunuza sorumluluk verdiğiniz takdirde kendisine olan güveni ve özsaygısı da gelişecektir. Sorumluluk, beraberinde yetkiyi de getirir. Yetkisiz sorumluluk da çok değerli değildir. Davulu taşıyan kişi tokmağı da eline almak ister. Bu, evladınıza tam yetki verin, onu evin reisi tayin edin anlamına kesinlikle gelmez. Evladınız sorumluluk ile birlikte yetkinin de tadını tatmalıdır. Aksi halde ileride evlendiği vakit tam yetki ile donatılmış toy bir genç olacaktır.
Televizyon izleme saatlerini kontrol altına alın
Her konuda olduğu gibi televizyon izlerken de dengeyi kaçırmamak gerekir. Dengesiz yapılan davranışlar, kişiyi olumsuza götürebilir. Bu nedenle televizyon izlemeyi asgariye düşürmenizde fayda var. Televizyon, iletişimi engelleyen hatta yok eden bir unsurdur.Televizyonu, çocuğunuzla ilgilenmediğiniz vakitleri kurtarmak için kullanmak, unutulmamalıdır ki bize olumsuzluk olarak dönecektir. Bu nedenle evlatlarımıza yatırım yapmayı ihmal etmeyelim. Onlarla ilgilenelim ve onları dikkate alalım.Kendilerine verdiğimiz değeri, onların da hissetmesi gerekir.
Anlamaya çalışın
Olaylara tek boyutlu yaklaştığınız takdirde, çocuğunuz da hayatı tek gözle görmeyi öğrenecektir. Hiçbir olay tek yönlü değildir. Olayın hem batıni hem zahiri yönü vardır. Bu da şu demek oluyor ki, görünen yönleri gözden geçirmek gerektiği gibi görünmeyen boyutları da gözden geçirmekte fayda var.
Kitap okuyun
Ebeveynler ayna vazifesi görür. Şayet ebeveyn kitap okursa, çocuk da kitap okuyacaktır. Ebeveyn araştırma yaparsa çocuk da yapacaktır. Elbette ne tür kitapların okunduğunun da önemi büyüktür. Seçtiğiniz kitapların, çocuğunuzun geleceğini şekillendireceğinizi aklınızdan çıkartmayın.
Soruları hiçe saymayın
ÇOCUĞUNUZUN sorduğu her soru derin anlamlar içerir. Soru sordukça anlamlı cevaplar alan bir çocuk, hayatı sorgulama becerisi kazanacaktır. Aksi halde soru sormayı bilmeyen ve hayatı sorgulamayan gençlik yetiştiririz. Soru sormak, çocuğun düşünce gücünü geliştirir. Beynin jimnastik yapmasını sağlar ve beyindeki hücreler arası aktarım sayesinde mantıksal olarak olgunlaşmaya neden olur.
Yapın ki yaptırabilesiniz
Çocuğunuza plan yapmak kâfi gelmez elbette. Sizin de günlük planınızın olması gerekir, çocuğunuz üzerinde etkili olabilmeniz için. Hal ilmi kal ilminden eftaldir. Bu nedenle önce kendiniz günlük plan yapıp uygulamalı ardından çocuğunuza günlük plan hazırlayıp uyması için onu takip etmelisiniz. Çocuğunuzun iyi bir insan olmasını istiyorsanız, önce siz iyi bir insan olmanın yoluna bakın.
Sosyalleşmesine dikkat edin
Öğretmenleri ile iletişimde olduğunuz takdirde, evladınıza farklı bir bakış açısından bakmanıza yardımcı olacaktır. Aynı şekilde okul arkadaşlarıyla ve çocuğunuzun çevresindeki insanlarla iletişimde olmanız aynı şekilde bakış açınıza boyutlar katacaktır.
Sayısal zekâsını geliştirmeye çalışın
Farklı boyutlarda yaklaşmanın akabinde soyut kavramları çocuğunuzun somutlaştırmasına yardımcı olmanız da icap ediyor. Matematiksel kavramların boş olduğu düşüncesi, çocuklarımızın beyinlerinin sayısal yönünün gelişmemesine neden olacaktır. Bir insan hem sayısal hem de sözel olarak ilerlemedikçe beynini tam manasıyla kullanmış sayılmaz. Bu nedenle matematiğin günlük hayatta kullanım alanlarını çocuğunuza fark ettirmelisiniz.