Bulutların Özellikleri ve Bulut Çeşitleri
Bulut Çeşitleri, Bulutların Özellikleri Nelerdir?
Bulutların Özellikleri ve Bulut Çeşitleri. Bulut, su damlacıkları, buz kristalleri ya da bunların karışımından oluşan, toprağa değmeyen, gözle görülür kütle. Toprak düzeyinde ya da yakınlarında bulunan ince bulut katmanına ise sis denir.
Bulutlar, göreli olarak nemli olan havanın yükselmesiyle oluşur. Hava kütlesi yükselirken, üst düzeylerde egemen olan daha alçak basınçlar, bu kütlenin genişlemesine yol açar. Genişleme sırasında hava, sıcaklık çiylenme noktasının altına düşene kadar, çevresini saran havayla arasında ısı alışverişi olmaksızın (adyabatik süreç halinde) soğur ve sonuçta aşırı doymuş bir duruma gelir. O zaman, içerdiği fazla su buharı, yoğunlaşma çekirdeği denen, mikroskopik toz ve duman taneciklerinin üstünde yoğunlaşır. Bu süreç hızla 0,01 mm’lik damlacıkların oluşmasına yol açar. Genellikle yoğunluğu santimetre küp başına birkaç yüze varan bu damlacıklar, yağışsız bir su bulutu oluştururlar. Bulutlar çoğunlukla, su damlacıkları ile buz kristallerinden oluşurlar; kristaller bulutun daha soğuk olan üst bölgelerinde egemendir.
Bulutlar yukarı doğru hareket eden hava akımlarının etkisiyle oluştuklarından ve varlıklarını sürdürdüklerinden, su damlacıklarının bu hava akıntılarının kaldırıcı etkisinden kurtularak Yer’e çisenti ya da yağmur biçiminde düşmeleri için çaplarının yeterli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Tek başına yoğunlaşma, damlacıkları çisenti oluşturacak bir boyuta bile getiremez. Çisenti parçacıkları ve yağmur damlaları ya bulut damlacıklarının birleşmesiyle ya da buz kristallerinin bulutun daha sıcak bölgelerine inerek erimeleri yoluyla oluşur.
Meteoroloji uzmanları bulutlan, öncelikle görünümlerine göre sınıflandırırlar. On ana bulut ailesi, bulundukları yüksekliklere göre, üç gruba ayrılır. 5-13 km arasındaki yüksekliklerde bulunan yüksek bulutlar, en yüksektekinden en alçakta olanına doğru sırasıyla sirrus, sirrokümülüs ve sirrostratustur. 2-7 km arasında bulunan orta bulutlar altokümülüs, altostratus ve nimbostratustur. 0-2 km arasında bulunan alçak bulutlar ise stratokümülüs, stratus (katman bulut), kümülüs (kümebulut) ve kümülonimbustur.
Bulutlar, oluşmalarına yol açan hava hareketlerine göre de sınıflandırılabilirler. Bu sınıflandırma yönteminde dört ana tür vardır: Havanın yaygın olarak düzgün bir biçimde yükselmesiyle oluşan katmanlı bulutlar; yaygın ve düzensiz çalkantıların ya da burgaçlı (türbülanslı) akışların oluşturduğu katmanlı bulutlar; derine işleyen konveksiyon akımları sonucu oluşan küme biçimli bulutlar; havanın tepeler ve dağların üstüne yükselmesiyle oluşan orografik bulutlar (dağ bulutları).
Önemli ölçüdeki yağışlar, genellikle yalnızca altostratus, nimbostratus ve kümülonimbus bulutlarından gelir. Gün boyu ya da daha uzun süren sürekli yağışları genellikle altostratus ya da nimbostratus türleri üretir. Çoğu durumlarda, kümülonimbus bulutlara, sık sık fırtına ya da tornado (kasırga) ile birlikte, sağanak, kar ya da dolu eşlik eder. Yalnızca buz kristallerinden oluşan yüksek bulutlar (sirrus, sirrostratus ve sirrokümülüs) kar oluşturabilirler, ama eğer alçaklarda başka bulutlar yoksa, bu kar genelde toprağa ulaşamadan buharlaşırlar. Alt düzeylerde su damlalarından oluşan kalın bulutlar varsa, o zaman, yukarıdan inen kar taneleri daha ağırlaşır ve sıcaklık durumuna göre toprağa kar ya da yağmur biçiminde ulaşabilir. Stratus bulutlan çisenti oluşturur, kümülüs türü ise, özellikle tropik bölgelerde, sağanak yağışlara yol açar.
Bulutların izlenmesi hava tahminlerinde büyük öneme sahiptir. Örneğin gökyüzü, giderek kalınlaşıp altostratus bulutlarına doğru inen sinüs ve sirrostratus bulutlarıyla kaplı ise, ılıman enlemlerde yaklaşan bir sıcak cepheden, tropik bölgelerde ise harikandan kaynaklanan bir yağış çok yakın demektir. Nemli havada, güneş bulutların arasından parıldıyor olsa bile, kümülüs bulutlarının hızla kümülonimbusa dönüşmesi etkin fırtınaların yaklaştığını gösterir. Göğün bulutlu olması günlük sıcaklık değişimlerinin daha az olması sonucunu doğrurur. Akşam gökyüzü alçak bulutlarla kaplıysa, bu bulutlar bir örtü görevi yaparak geceleyin sıcaklığın fazla düşmesini önlerler. Öte yandan akşam göğün açık olması hızlı soğumaya yol açar ve ertesi sabah çiy, kırağı hatta sis oluşmasına neden olur.