Yönetim Kuramları Nelerdir?
Yönetim Kuramları Nelerdir? Yönetim kuramları, geçmişin birikimini ve günümüzün tecrübelerini barındırmaktadır. Yönetim ile ilgili teoriler, yönetim teorileri, örgütlerin daha etkili ve verimli olmasına ışık tutmaktadır.
- Kuram kurgulamak fiilinden türetilmiş bir sözcüktür. Kurgulanan şey demektir.
- Konumuzla ilgili olarak, kafamızda kurguladığımız düşünceler demektir. Bu sözcük İngilizce teori (theory) sözcüğünün Türkçedeki tam karşılığıdır.
- Bilimsel anlamı şu tanımda kendisini gösterir. Kuram, bilimsel yollarla (bilimsel araştırma ve diğer yöntemli çalışmalarla) ortaya çıkarılan, özellikle sosyal bilimlerde geçerlilikleri toplumdan topluma ve zamandan zamana değişkenlik gösteren genelleştirilebilir doğrulardır.
- Hemen her konuda bilim dünyası kuram üretir. Bunlar birbirinden farkı olabilir, ama genel doğruları anlatırlar
- Değişik kaynaklarda aynı konuyu kuram ya da yaklaşım olarak görüp okuyabilirsiniz.
- Bunlar aslında bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkarılmış kuramlardır. Doğru terim budur.
- Ancak aynı zamanda o kuramı geliştiren bilimcinin konuya yaklaşımını da sergilediğinden yaklaşım da kullanılmaktadır.
- Yani işin özü değişmemektedir. Örneğin “Bilimsel Yönetim Kuramı” demek ile “Bilimsel Yönetim Yaklaşımı” demek arasında fark yoktur. İster kuram olarak ister yaklaşım olarak ifade edebilirsiniz.
- Yönetim konusunda da bilimciler değişik kuramlar üretmişlerdir. Yönetimle ilgili kuramlar dendiği zaman, bugüne değin, çeşitli bilimcilerin, düşünürlerin yönetim konusunda yönetimin nasıl daha iyi olabileceğine dair ürettikleri nihai düzeydeki düşüncelerdir.
- Bu kuramlar çeşitli araştırmalar ve uzun çalışmalar sonunda ortaya çıkarılmış ve tüm dünya tarafından doğrulukları genel kabul görmüş olan saptamalardır
- Yönetim konusuna, bu işe kafa yoran, enerji harcayan, düşünen, araştırmalar, deneyler yapan bilimciler farklı görüşler getirmişlerdir.
- Örneğin, bir kısmı, sıkı bir disiplin yönetimi daha başarılı yapacaktır derken, bir başka grup çalışanların özellik ve eğilimlerine göre yapılacak bir yönetim daha fazla verim getirir derler.
- Bir kısmı yönetimde iş çalışanda bitiyor derken, bir diğer grup çevre koşulları yönetimi etkiler diyecektir
- Klasik yönetim kuramları yönetimleri daha çok örgütlenme modelleri temelinde ele almışlardır.
- Neoklasik kuramları kuramlarını insan üzerine temellendirmişler, ilk kez sosyal insan kavramına ağırlık vermişlerdir. İ
- İnsanı (çalışanı) anlayarak onun verimini arttırma anlayışına dayanmışlardır.
- Yönetimde insan ilişkilerine dayandıkları için neoklasik yönetim yaklaşımlarına davranışsal kuramlar denmiştir.
Daha sonra bu kuramlar da kendi içinde gelişme yaşayarak çevresel etmenleri de yönetim kuramları içine katmışlar ve çevresel/davranışsal yönetim kuramları ortaya çıkmıştır
Yönetim kuramları genel olarak dörde ayrılır.
- Klasik yönetim kuramları
- Neoklasik yönetim kuramları
- Çağdaş kuramlar
- Çağ ötesi (postmodern) kuramlar
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ