05.10.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Saç Ekimi İle Kelliğe Kalıcı Çözüm

Saç Ekimi İle Kelliğe Kalıcı Çözüm

İçindekiler

Saç ekimi saç dökülmesi yaşayan kişiler için geliştirilmiş kalıcı bir uygulamadır. Saç dökülmesi, saç seyrelmesi ya da kellik sorunları kişilerin sosyal yaşamlarında rahatsızlık yaratan durumlardandır. Kellik kimi kişilere çok yakışsa da pek çok kişiye yakışmamakta hele kadınlarda kesinlikle hoş karşılanmamaktadır. Kişi kellik nedeniyle olduğundan yaşlı görünmekte, prezantabl bir görüntü sağlayamamaktadır. Bu durum özgüven kaybı, karşı cinsle yakınlaşamama, utangaçlık gibi olumsuz durumlara yol açmakta ve kişiyi sosyal yaşamdan alıkoymaktadır. Saç dökülmesinin ve kelliğin tek çaresi kalıcı bir yöntem olan saç ekimidir.

Saç ekimi

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi genellikle genetik nedenlerle oluşsa da yaş alma, stres, hormon değişimleri, ilaç kullanımı gibi nedenlerle de oluşabilir. Erkeklerde sıklıkla görülen bir sorun olmasının yanı sıra kadınlarda da rastlanan bir durumdur. Kadınlarda bu konunun çok fazla dile getirilmeyiş nedeni hem bu durumdan utanılarak bahsedilmemesi hem de dökük saçların gösterilmeyip bere, şapka, peruk gibi nesnelerle gizlenmesidir. Saç ekimiyle geçici çözümlere gerek kalmadan ömür boyu kullanılacak gür ve sağlıklı saçlara sahip olunabilir.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi saçlı bölgeden alınan saç köklerinin saçsız bölgeye mikrocerrahi ile taşınmasıdır. Bu işlem için kişinin baş bölgesinde bir miktar saç kökü bulunması gerekir. Genellikle enseden alınan saç kökleri kişinin saçsız bölümlerine nakledilmektedir. Saç ekiminde doğal bir görünüm yakalamak için uygun saç ekim tekniğinin kullanılması ve deneyimli bir hekim tarafından uygulanması gerekir.

Saç Ekimi Kimlere Yapılır / Yapılmaz?

Saç ekimi yoğun saç dökülmesi yaşayan, baş bölgesinin tamamı değil de bir bölümü kelleşmiş kişilerce tercih edilen bir yöntemdir. Saç ekimi yapmadan önce saçın ve baş bölgesinin incelenmesi, saç dökülmesinin nedenlerinin tespit edilmesi gerekir. Saç dökülmesinin nedeni tedavi edilecek bir durumdan kaynaklanıyorsa ya da geçiciyse gerekli tedavinin uygulanması tavsiye edilir. Bu kriterler dışında saç ekimi için uygun ya da uygun olmayan kişiler şunlardır:

  • 25 yaşını doldurmuş olan kadın, erkek herkese saç ekimi uygulanabilir.
  • Doğuştan beri kel olan kişilere saç ekimi uygulanamaz.
  • HIV, Hepatit C gibi hastalara saç ekimi uygulanmaz.
  • Hamilelere ve yeni doğum yapmış emzirme dönemindeki kişilere uygulanmaz.
  • Kronik rahatsızlığı olanlara saç ekimi yapılmaz.
  • Kanser hastalarına saç ekimi uygulanmaz. Kanser hastası kişilere saç ekimi yapılması için iyileştikten sonra 1 yıl süre geçmelidir.
  • Tansiyon ve şeker hastalarına saç ekimi yapılmaz.
Saç Ekimi Nedir?

Saç Ekiminde Hangi Teknikler Kullanılır?

Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte yeni saç ekimi teknikleri geliştirilmektedir. Kişiye özel çözümler sunan saç ekimi teknikleri şunlardır:

  • Fut Tekniği: Foliküler Ünite Transplantasyonu denilen bu teknik en eski uygulanan tekniktir. Bu teknik lokal anesteziyle yapılır. Kişinin donör bölgesinden (genellikle ense bölgesi) şerit halinde saçlı bölge çıkartılır. Bu şeritlerdeki saç kökleri tek tek çıkartılarak ihtiyaç duyulan bölgeye transfer edilir. Donör bölgesinden alınan şeritlerle boşluk oluşan kısımlar dikiş atılarak kapatılır. Hızlı ve kolay bir yöntemdir. Maliyeti bu nedenle daha düşüktür. Fakat şerit alınan bölgede kesi izi kaldığı için izin görünmemesi için saçı uzun kullanmak gerekir.
  • Fue Tekniği: Foliküler Ünite Ekstraksiyonu denilen bu teknikte donör bölgeden alınan saç kökleri şerit halinde değil de tek, ikili ya da üçlü olarak alınmaktadır. En sık tercih edilen bu yöntem donör ve ekim bölgesinin lokal anesteziyle uyuşturulmasıyla yapılır. Donör bölgesinden tek oturumda 2000-5000 arası saç kökü alınabilmektedir. Önceden tıraşlanan ekim bölgesinde açılan kanallara alınan saç köklerinin yerleştirilmesiyle işlem tamamlanır. Kolay ve konforlu bir yöntemdir. Kesi açılmadığı için hem zahmetsiz bir iştir, hem de iz kalmamaktadır.
  • DHI Tekniği: Direkt Saç Ekimi denilen bu teknikte saç kökleri donör bölgeden alınarak Coi implantation denilen kalemle uygulama bölgesine nakledilir. Bu teknikte ekim bölgesinin önceden tıraş edilmesine gerek yoktur. Bu nedenle kadınlarda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
  • Kök Hücre İle Uygulanan Saç Ekimi Tekniği: Bu yöntemde kişinin yağ oranı fazla bölgesinden alınan yağların içindeki kök hücreler ayrıştırılır ve saç ekimi sonrasında ihtiyaç duyulan alanlara enjektörle yerleştirilir. Kişinin çıkacak yeni saçları bu sayede hem hızlı çıkmakta hem de sağlıklı, gür bir yapıda olmaktadır. Bu teknik seçilen saç ekimi tekniğiyle birlikte kombineli olarak uygulanan verimi arttırıcı bir işlemdir.

Saç Ekimi Kaç Seans Uygulanır?

Saç ekiminde her seansta 2000-5000 arası saç kökü alınmaktadır. Saç ekim işlemi kişinin ekim ihtiyacına göre 3-4 seans sürebilmektedir. Saç ekiminin uzaması kişinin saç kalınlığı ya da yapısı gibi faktörlerle de ilgilidir.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Geçer?

Saç ekimi sonrası kişinin ekim yapılan bölgesi açık bırakılır. Donör alınan bölge bandajla sarılır. Ekim yapılan bölgenin korunması oldukça önemlidir. Bu bölge ekimden sonra hafif kanama, şişlik, kaşınma, kızarıklık, kabuk bağlama gibi etkiler gösterir. Kabuk etkisi 10 gün kadar sürmektedir. 10-15 gün sonrasında ekim yapılan bölgede şok dökülme denilen bir dökülme gerçekleşir. Dökülme ardından yavaş yavaş yeni saçlar çıkmaya başlar. Bu süreç sabırla beklenmesi gereken bir süreçtir. 6 ay ile 1 yıl arası sürede ekilen saçların son hali oluşmuş olur.

Saç Ekimi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Saç ekimi sonrasında şunlara dikkat edilmelidir:

  • Ekim bölgesi temastan ve darbelerden korunmalıdır.
  • Ekim alanında oluşan kabuklar koparılmamalıdır.
  • Alkol, sigara tüketilmemelidir.
  • Ağır aktivitede bulunulmamalı, spora ara verilmelidir.
  • Güneşte kalınmamalıdır.
  • Hamam, sauna, solaryum, havuz gibi yerlere gidilmemelidir.
  • Ekilen bölge taranmamalıdır.
  • Sırtüstü uyunmalıdır.
  • Şapka kullanılmamalı, saç yıkanmamalıdır. Saçın ilk yıkaması 4 gün sonra ekim yapılan merkezde yapılır.
  • Saç jölesi, sprey gibi ürünler kullanılmamalıdır. Fön çekilmemelidir.
Saç Ekimi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Saç Ekimi Acıtan Bir İşlem Midir?

Saç ekimi işleminde hem ekim bölgesine hem de donör bölgeye lokal anestezi uygulandığı için acı, ağrı duyulmamaktadır. İşlem bittikten sonra iyileşme sürecinde de ağrı veya acı olmamaktadır.

Saç Ekimi Riskli Bir İşlem Midir?

Saç ekimi uygulamadan önce kişi çeşitli tetkik ve tahlillerden geçer. Kişi için riskli bir durum varsa saç ekimi yapılmaz. Saç ekiminin bu nedenle uzman hekim kontrolünde yapılması çok önemlidir. Sağlık sorunlarının yaşanmaması ve doğal saç ekiminin gerçekleşmesi için deneyimli hekim tarafından klinik ortamında uygulanması elzemdir.

Başka Birinden Alınan Saç Köküyle Saç Ekimi Yapılır Mı?

Saç ekimi sadece kişinin kendi donör bölgesinden alınan saç kökleriyle yapılabilir. Başka birinden alınan kökler kişide hiçbir işe yaramamaktadır.

Saç Ekimi Kalıcı Mıdır?

Saç ekiminde seçilen donör bölge sağlıklı ve dökülmeyen bir alandan belirlendiği için ekilen saç kökleri kalıcı olmaktadır. Kişiler saç ekimi etkisini bir ömür boyu yaşayabilirler.

Saç Ekimi Fiyatları Nasıldır?

Saç ekimi fiyatları uygulanan tekniğe ve uygulama alanı büyüklüğüne göre değişmektedir. Saç ekiminin profesyonel hekim tarafından uygulanması ve klinik, sağlık merkezi, hastane gibi Sağlık Bakanlığı onaylı kurumlarda yapılması gerekir. İşlem esnasında kullanılan malzeme kalitesi de sağlıklı bir saç ekimi için elzemdir. Tüm bu kriterler saç ekimi fiyatlarını etkilemektedir. Fiyat için en sağlıklı bilgi ancak muayene sonrasında belirlenecek teknik ve işlem doğrultusunda verilebilir.

Op. Dr. Leyla Arvas
Web Site: https://www.drleyla.com/
Facebook : @drleylaarvas
Instagram : @drleylaarvas
YouTube: LeylaArvas

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ