12.09.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Otomobilin İlk Mucidi, Karl Friedrich Benz Kimdir?

Otomobilin İlk Mucidi, Karl Friedrich Benz Kimdir?

Otomobilin İlk Mucidi, Karl Friedrich Benz Kimdir? Karl Friedrich Benz, içten yanmalı motorla çalışan dünyanın ilk otomobilini tasarlayıp geliştiren bir Alman mühendis ve girişimciydi. Karl ve eşi Bertha, Mercedez-Benz şirketinin kurucu üyeleriydi. Benz, 1844’te fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası, iki yaşındayken öldü ve annesi, alabileceği en iyi eğitimi vermeye çalıştı. Benz okulda örnek bir öğrenciydi. Daha sonra Poly-Technical University’de okudu ve 1864’te 19 yaşında mezun oldu. Daha sonra Karlsruhe Üniversitesi’nde makine mühendisliği okudu.

Benz bisiklete binmeyi çok seviyordu ve tamamen mekanize bir otomobil veya “unutulmaz bir araba” yapmayı hayal ediyordu. Çeşitli mühendislik işlerinde çalıştı, ancak onu tatmin edecek hiçbiri bulamadı.

Mannheim’e yerleşti, ortağı August Ritter ile birlikte bir demir dökümhanesi ve sac atölyesi kurdu. İş dünyasının zorluklarıyla karşılaştı, ancak Ritter’in payını alan nişanlısı Bertha tarafından kurtarıldı. Karl ve Bertha 1872’de evlendi ve beş çocuğu oldu.

Karl, ateşleme, buji, dişli, karbüratör, radyatör ve debriyaj dahil, öngördüğü aracın çeşitli kısımlarını geliştirmeye başladı. Bir sürücü ve bir yolcu için iki koltuklu bir arabaya monte etti.

1885 yılbaşı gecesi bitmiş ve Ocak 1886’da kendisine iki zamanlı bir motor için patent verilmiştir. Buluşu harikaydı, ancak sorun dünyaya faydasını göstermekte yatıyordu. Böyle bir şey daha önce hiç bulunmamıştı.

Karl Friedrich Benz

Bu durum Bertha tarafından ustaca ele alındı; 1888’de, arabasını annesinin Pforzheim’daki evine sürdü ve 106 kilometre mesafeye gitti. Bu, kocasının haberi olmadan yapıldı ve kendisine sadece geldiğinde telgrafla güvenli bir şekilde geldiğini bildirdi. Bu, şimdiye kadar denenen ilk uzun mesafe yolculuğuydu ve bu ulaşım araçlarının güvenliği ve uygulanabilirliği hakkında kamuoyunu değiştirdi. Artık her iki yılda bir, Bertha tarafından orada gerçekleştirilen ilk sürüşü anmak için seyahat ettiği yol boyunca antik bir araba yarışı düzenleniyor.

Karl, otomobilin özelliklerini geliştirmek üzere yola çıktı, fren balataları ve yokuşlarda sürüş için ekstra bir vites ekledi. Satışlar başladı ve otomobilleri Paris’teki 1889 Dünya Fuarı’nda büyük bir tanıtım ve takdir aldı. Talep hızla arttı ve üretim tesisleri buna göre genişletildi. Çalışan sayısı 1889’da 50’den 1899’da 430’a yükseldi.

Karl ve Bertha, 1900’lerin başlarında bir dizi şirket kurdu ve Avrupa’nın önde gelen otomobil üreticileri olarak pozisyonlarını korudu. 1920’lerde ise, Mercedes motorun yapımcıları, Benz ve Daimler arasında yoğun bir rekabet yaşandı. Enflasyon nedeniyle üretim maliyetleri yükseliyordu ve satışlar her iki şirket için de azaldı.

1924’de iki şirket, birleşik üretim, pazarlama, satın alma ve reklam çalışmalarına başladı fakat yine de her iki şirket kendi markası üzerinden satış yaptı.Sonunda 1926’da, iki şirket Daimler-Benz’le birleşti ve bugün bildiğimiz gibi Mercedes-Benz arabalarını üretmeye başladı.

Karl Benz, yeni kurulan şirketin yönetim kurulu üyesi oldu ve hayatının geri kalan kısmında böyle devam etti. Birleşme, satışların 1927’de üç katına çıkmasıyla verimli geçti. Aynı yıl dizel kamyon hattını da kurdular.

Karl Benz, 4 Nisan 1929’da 84 yaşındayken, Bertha ise 1944’te 95 yaşındayken ölümüne kadar ikamet etmeye devam ettikleri Ladenburg’daki evlerinde öldüler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ