14.12.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Mudanya Gezi Rehberi

Mudanya Gezi Rehberi

İçindekiler

Mudanya Gezi Rehberi. Hafta sonları yaklaştıkca sen kara kara düşünüyorsun ne yapacağını değil mi? Aslında bir yandan iç sesin diyor ki, otur evde akşama kadar, yayıl kanepede, kitap oku, film seyret. Ama diğer iç ses de diyor ki lanet olsun Pazartesi ofiste arkadaşlarıma ne diyeceğim, neyin havasını atacağım? Neticede iş hayatı bir nevi de hava atmayı gerektiriyor öyle değil mi sayın plaza cumhuriyeti vatandaşı?

İşte tam da derdine derman olabilecek, ilaç gibi gelecek bir önerimiz var bu hafta sonu için. Karşınızda Marmara Denizi’nin öteki kıyısı Mudanya! Burada hem keyifli bir hafta sonu geçirebilirsin, hem evden uzakta 1 – 2 gece konaklayabilirsin, hem de Mudanya’nın fotojenik köşelerinde yüzlerce fotoğraf çekip ele güne nispet yapabileceğin kaliteli bir koleksiyon oluşturabilirsin. Aslında sadece hafta sonunu boş boş geçirmemek için çıktığın Mudanya seyahatinde, bu vesile ile biraz tarihi ve kültürel bilgi hazineni de genişletebilirsin. Hadi sen feribot biletini şimdiden hazırla biz de sana Mudanya’dan bahsedelim biraz.

Mudanya’da Konaklama

“Tirilye’de mi kalsam Mudanya’da mı, işte bu bütün mesele”

“Ah şu eski tarihi evler hiç bozulmasa keşke”

“Tutturmuşsun kamp da kamp, bir gün de şu butik otellerden birinde kalsak”

mudanya gezi

Mudanya’da Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

  • Tirilye’ye git Mudanya seyahatin sırasında önce Tirilye’yi mi yoksa Mudanya’yı mı dolaşacağın sana kalmış ama her halükarda 15-20 dakika uzaklıktaki bu eski Rum köyüne gideceksin. Hatta Mudanya denince akla önce Tirilye geliyor desek pek abartmış olmayız. Hem Rum hem Osmanlı dokusunu hissedebileceğin bu eski balıkçı köyünde ilk yapacağın şey Çamlı Kahve denen meşhur yerde kahvaltı yapıp manzarayı seyretmek. Kahvaltı bahane manzara şahane diyoruz çünkü gerçekten de kahvaltısının bir özelliği yok. Ama manzara müthiş. İstersen sadece kahve de içebilirsin o muazzam manzaraya karşı.
  • Tirilye Taş Mektep Burası Tirilye’nin en önemli yapılarından biri. 1980 yılına kadar eğitime açık bir kurumken, şimdilerde terkedilmiş ıssız, öksüz bir bina adeta. Güzel yanı, çıktığında tepeden kuş bakışı manzarayla Tirilye’nin sokaklarını izleyebilmek.
  • Tirilye Çarşısı’nı gez Tirilye’de hiçbir şey yapmasan, sokaklarını gezmek başlı başına en güzel aktivite. Her köşesinde içindeki yaşanmışlıkları hatırlatan eski bir ev, geçmişte yolculuğa çıkartacak seni biraz. Hazır sokaklarında başıboş dolanıyorken, çarşısına da bi 15 – 20 dakikanı ayırıp dolaş. Hatta zeytin al, zeytinyağı sabunu al. Zeytin demişken, Tirilye’nin adı 1963 yılında sahip olduğu zeytin ağaçlarından da esinlenerek, Zeytinbağı olarak değiştirilmiş. Fakat insanlar bu ismi bir türlü benimsemeyince tekrar Tirilye olarak değişmiş. Bu da böyle bir bilgi olsun sana.
  • Kemerli Kilise’yi ziyaret et Tirilye’den Mudanya’ya giderken Kumyaka’da bulunan ve adından da anlayacağın gibi kemeri olan bu kilisenin tarihi 13. yy’a dayanıyor ve Bakire Meryem’e adandığı söyleniyor. Önemli bir yer olsa gerek ki, Rumlar bu kiliseyi halen, yılda iki kez ziyaret ediyormuş.
  • Mütareke Evi Müzesi’ni ziyaret et Geldik tekrar Mudanya’ya ve yine bir tarih dersinin içinde gibiyiz. Az buçuk inkılap tarihi hatırlıyorsan, Kurtuluş Savaşı sonrasında imzalanan Mudanya Mütarekesi’ni de hatırlıyorsundur mutlaka. Türkiye’yi temsilen İsmet İnönü’nün katıldığı ve sonunda Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı görüşmeler işte bu evde gerçekleşmiş. İçinde bir eşya bile yokken çevredeki evlerden ödünç alınan eşyalarla ancak düzenlenebilmiş ev. Mütareke sonrasında da eşyalar sahiplerine iade edilmiş. Mudanya’lı işadamı Hayri İpar, daha sonra 1937 yılında o eşyaları tek tek bulup sahiplerinden almış ve evi de satın alarak müzeye dönüştürmüş. Bizler de şimdi Pazartesi hariç her gün müzeyi gezebiliyoruz.
  • Eski Rum Mahallesi Bugünkü Halitpaşa mahallesi, eski Rum mahallesi veya Girit Mahallesi olarak birçok şekilde biliniyor. Mudanya’daki en güzel şey bu mahallede sokakları başıboş dolaşmak, birbirinden güzel konaklar önünde tek tek fotoğraf çekilmek. Konakların bazıları restore edilmeyi beklese de, dolaşırken Osmanlı’nın son dönemini anlatan bir film setinde gibi hissedebilirsin kendini.
  • Denize nazır balık sofrası keyfi yap Mudanya’da karnın acıktığı zaman iyice acıkmayı bekleyip sonra akşama doğru deniz kenarında güzel bir balık lokantasına kurulacaksın. Özellikle mevsiminde gittiysen, barbunla ve mezelerle donatacaksın sofrayı. Yanında bir kadeh de şarap olursa değmesinler keyfine.
  • Vaktin kalırsa Gölyazı’ya git Mudanya seyahatine eğer birkaç günlüğüne çıktıysan ve bol bol vaktin kaldıysa yaklaşık 45 dakika mesafedeki Gölyazı köyünü de görmeni tavsiye ediyoruz. Uluabat Gölü’nde bir adacık gibi duran ama anakaraya bağlı olan bu köy şimdilerde içinde çekilen dizilerle, filmlerle bir meşhur oldu bir meşhur oldu ki sorma gitsin.
  • Cumalıkızık Köyü’nü gez Allah şu dizileri çeken yönetmenlerden, mekân bulmak için köy köy gezen prodüktörlerden razı olsun. Onlar da olmasa Unesco’nun dünya mirasları listesinde yer alacak kadar önemli olan bir köyü biz muhtemelen bilmeyecektik. Yıllaaar önce Kınalı Kar diye bir dizi vardı, işte o diziyle birlikte tanındı Cumalıkızık köyü. Eğer Mudanya seyahatin sonrası vaktin olursa mutlaka 1-2 saatini de 40 kilometre uzaklıktaki, Osmanlı mimarisinin canlı canlı ayakta durduğu bu orijinal köyü gezmek için ayır ve tee Osmanlı’nın kurulduğu ilk yıllara doğru bir yolculuk yap.
  • Bursa merkezi de görüp dön artık Baktın hala vaktin var hala da gezesin var, e o zaman seni Bursa’nın merkezine de bekleriz. Ulu Cami, Yeşil Türbe, Muradiye Külliyesi, Osmangazi ve Orhangazi türbeleri, Kozahan, Irgandı Köprüsü… Saymakla bitmez Osmanlı’nın atar damarı Bursa’daki Osmanlı izleri. Biz burada Bursa’nın tarihi öneminin ne kadar altını çizersek çizelim, senin aklında altı çizili tek bir şey var biliyoruz, o da “Bursa İskender Kebabı”. Hadi koş sen bi karnını doyur, İskender’e doy ondan sonra da Bursa turunu yapıp evine dön, artık yeter bu kadar kültür turu.
  • Fotoğraf çek Bu kadar tarihi güzellik, bu kadar fotojenik mekân dolaşılır da fotoğraf çekip sosyal mecralarda paylaşılmaz mı? Öyle hepsini tek seferde paylaşma ama. Bir hafta Mudanya’yı bir hafta Cumalıkızık’ı paylaş mesela, ortamlarda her hafta sonu farklı yerler geziyoruz dersin kim bilecek!

Mudanya’ya Ulaşım

İstanbul’dan Mudanya’ya ulaşım için hem kara yolu hem deniz yolu ile birçok seçenek mevcut. İstersen Beşiktaş, Kadıköy veya Yenikapı’dan yaya olarak deniz otobüsüne binebilirsin, yok ben arabamdan vazgeçemem dersen Yenikapı’dan hızlı feribota binip arabanı da yanında götürürsün, beni deniz tutuyor kardeşim ben basar karadan giderim dersen ve hatta Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri seni aşmazsa köprüden geçip hıphızlı bir şekilde Mudanya’ya ulaşabilirsin. Nasıl gidersen git, keyifli bir hafta sonu kaçamağı dileriz!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ