22.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Lupus Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Lupus hastalığı özellikle bayanlarda daha sık rastlanan bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Lupus Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İçindekiler

Lupus hastalığı özellikle bayanlarda daha sık rastlanan bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tam olarak bu hastalığa neden olan faktörler belirlenemese de, belirtileri romtizmal ağrılar ile ortaya çıkar. Hastalığının evresine göre ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Lupus hatalığının nedenleri ve tedavi yönetemleri konusunda ayrıntıları bu makalemizde tüm ayrıntıları ile bulabilirsiniz.

Tıp dalında sistemik eritematoz lupus olarak bilinen hastalık türü lupus olarak adlandırılmıştır. Bağışıklık sisteminin farklı nedenlerden dolayı zarar görmesi ile beraber vücüt direnci düşer ve farklı hastalıklara yakalanma riski artar. Uzmanlar bu konuda oldukça fazla araştırmalar yapmalarına rağmen, hastalığının nedenini tam olarak belirleyememiştir. Kişinin yaşı ve fiziksel özelliklerine göre daha ağır veya hafif bir şekilde seyreden lupus hastalığında, tedavi amaçlı kullanılan ilaçlarda ağır ve yan etkilere neden olmaktadır. Bu ilacı kullanan ve yan etkilere mağruz kalan hastaların doktor kontrolü olmaları ve ilacı kesmeleri gerekir.

Lupus Hastalığı Nedir?

sağlık
sağlık haberleri

İnsanın günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyen, kalp ve böbreklerde ağır hasarlara neden olan bağışıklık sistemi hastalığıdır. Kadınlar da daha sık görülen 20 – 40 yaşları arasında sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Cilt yüzeyinde ortaya çıkan kızarıklıklar ve döküntüler kişiler de halsizlik ve ateş gibi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Kişinin bünyesine göre değişiklik gösteren hastalık nedeniyle ortaya çıkan iltihaplanmalar cilt yüzeyinde hasara neden olur. Kızartılı lupus hastalığının farklı özellikleri ve türleri bulunmaktadır. Hastalığın güneş ışınlarından daha fazla zarar görmesinden dolayı, güneş ışınlarından uzak durmak gerekir. Ciltte oluşan kızarıkların iyileşmesinden sonra, izlerin kalması mümkündür. Hamilelik döneminde görülmesi nedeniyle,doğacak olan bebeğinde lupus hastası olarak doğması mümkündür. Bu durum 6 ay içerisinde bebekte iyileşmektedir.

Lupus Hastalığının nedenleri ?

İnsan sağlığı için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Dışardan gelecek tehlikelere karşı dirençli ve güçlü bir şekilde koruma özelliği bulunan bağışıklık sisteminin, etkilenmesi ile beraber kendi organlarına savaş içerisinde olması ile dokuda iltihaplanmalar ve tahribatlar meydana gelebilir. Tam olarak nedeni belirlenemeyen bu hastalığa ; ilaçlar,zararlı güneş ışınları ve toksinlerin neden olduğu düşünülmektedir.

Lupus hastalığının belirtisinde ; halsizlik,saç dökülmeleri,kansızlık gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. Cilt kısmında çıkan yaralar ve yanaklarda yer alan döküntüler de hastalığın tanı konmasında önemlidir. Eklem yerlerinde ağrılar ve böbreklerde meydana gelen rahatsızlıklar bu hastalığının teşhis anında önemli rol oynar.

Lupus Hastalığından Korunma Yolları : Beslenme konusunda sağlıklı sebze ve meyve ile beslenmeniz, hijyene dikkat etmeniz gerekmektedir. Hastalığın genetik faktörlere göre değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Aile bireylerinde lupus hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranıda oldukça yüksektir.

Lupus Hastalığı Tedavisi ?

sağlık tedavi yöntemleri
sağlık haberleri

Hastaların tamamen bu sorundan kurtulması mümkün olmadığından, şikayetlerini en alt seviyeye indirmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Hastaların yaşı ve fiziksel özelliklerine göre ağrılarının hafif ve şiddetli olması nedeniyle, hafif olan hastaların iyileşme süreci daha hızlı gelişir. Güneş ışınlarından korunmak ve yaz aylarında güneşlenmekten kaçınmak gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ve gıdalar tüketilmesi gerekir. Genellikle kızarıklık ve döküntüler ile ortaya çıkan lupus hastalığında lekeler insan psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceğinden, kişilerin psikolojik destek almaları gerekebilir.

Uyarı : Sitede bulunan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, tedavi niteliğinde değildir. Sağlığınızı ilgilendiren her konuda mutlaka doktorunuza danışınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ