13.01.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Küresel Isınma Nedir?

Küresel Isınma Nedir?

İçindekiler

Küresel ısınma nedir? Küresel ısınma nedenleri, küresel ısınmanın sonuçları, sera etkisi nedir, Küresel ısınmaya sebeb olan faktörler, Küresel ısınma felaketleri.

Küresel Isınma Nedir? Küresel ısınma, uzun süren araştırmalar ve ölçümler sonrasında atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen özellikle de sera gazları etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde bütün bir yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen ısı artışına küresel ısınma denmektedir. Küresel ısınmayı meydana getiren faktörler insani etkiler, Güneş’in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, gibi nedenlerden etkilenmektedir. Günümüzde klimatologlar küresel ısınmanın olduğu yönünde hemfikirdirler.

Küresel ısınma dan kaynaklanan ısı değişimin detaylı nedenleri olduğu ama bilimsel çoğunluk sera gazlarının son zamanlarda sıcaklık artışına sebeb olan başlıca sebeb olduğunu belirtmektedirler.
Dünya’nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı son yüzyılda 0.6 (±0.2) °C artmıştır. küresel ısınma ve ısı değişimlerinin insan hayatı üzerindeki etkileri son 50 yıl içerisinde farkedilebilir hale geldiği bilim adamlarınca bilimsel görüş olarak kabul edilir hale gelmiştir.

Yapılan periyodik ısı ölçümleri ve sonuçları şu şekilde gerçekleşmiştir.

De 0,75 °C yükseldi. 1979’dan beri kara sıcaklığı deniz sıcaklığının iki katı hızla yükseldi (0.13 °C/onyıl karşın 0.25 °C/onyıl). Uydudan yapılan sıcaklık ölçümlerine göre alt troposferdeki sıcaklık 1979’dan beri, her on yıllık dilimde, 0.12 ile 0.22 °C arasında yükselmiştir. Sıcaklıkların, 1850’den önceki 1000 ile 2000 yıllık dönemler boyunca, Orta Çağ Ilıman Dönemi ve Küçük Buz Çağı gibi kısmi dalgalanmalar dışında, nispeten kararlı bir seyir izlediğine inanılmaktadır.

NASA’nın hesaplamalarına göre, güvenilir ölçümlerin yapılabildiği 1800’lerden beri 2005 yılı, 1998’i geçerek, en sıcak yıl olmuştur. Dünya Meteoroloji Organizasyonu ve BK İklim Araştırma Biriminin hesaplamalarına göre ise 2005, 1998 yılının ardından hala ikinci sıradadır.

Küresel ısınmaya sebeb olan faktörler

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınmaya, son zamanlarda yapılan araştırmalara göre en çok etkiyi atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düşünülmektedir.

Bir teoriye göre ise; 1960’lı yıllarda keşfedilen gama-ışın patlamaları küresel ısınmaya neden oluyor yönündedir. Bu gama-ışın patlamaları çok yüksek enerji ve radyasyon yayarak Güneş Sistemimizi ve yakın uzayımızı etkilediğine inanılmaktadır. Gamma Işıması Patlamaları aynı zamanda ısınmakta olan dünya iç çekirdeğinin içerdiği gazların atmosfere çıkışını hızlandırıp artırdığına inanılmaktadır.

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Hangi Felaketleri Getirir.

1970’ten bu yana eriyerek yok olan kutuplardaki buzul alanı, Türkiye’nin yüzölçümünün 2 katına eşit. 2005 yılında; Bombay’da tarihin en büyük sel felaketi yaşanırken, Amazonlarda, Afrika’da ve Avustralya’da son 60-100 yılın en kurak mevsimi yaşandı. Atlantik Kasırga sezonu ise kasırga sayısı, şiddeti ve süresi açısıdan rekor kırdı.

Kuzey Kutbunda Inuit halkının yaşam alanları eriyen buzullar nedeniyle yok oluyor. Pasifik adalarının yerlileri ise deniz seviyesinin yükselmesi halinde yurtlarından ayrılıp mülteci olacaklar. Avrupa’da aşırı sıcaklıklar bir ayda 20.000 ’den fazla insanın yaşamına mal oldu. Katrina Kasırgası’nın toplam maliyeti 150 milyar ABD Dolarını aştı.

Bilim insanlarına göre felaket senaryoları arasında; artan sıcaklıkların Sibirya buzulları altındaki binlerce ton sera gazını serbest bırakmasıyla küresel ısınmanın kontrolden çıkması, eriyen buzulların ise okyanuslardaki su akıntılarını yavaşlatarak ya da durdurarak Kuzey yarımkürenin ani bir buzul çağına girmesi yer alıyor.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ