İyi Bir Blog Sayfası Açmak İçin Öneriler
İyi Bir Blog Sayfası Açmak İçin Öneriler
İyi Bir Blog Sayfası Açmak İçin Öneriler. İnternete erişim ile alakalı altyapı sorunlarının çözülmesi ile beraber artık günümüzün büyük bir vaktini internette geçiriyoruz. İlk zamanlarda çoğu zaman eğlence hedefiyle internete erişim sağlanırken zaman içinde kullanımının yaygınlaşması ve sunmakta olduğu pratiklik sebebiyle günlük yaşamımıza ilişkin işlemleri gerçekleştirdiğimiz yegâne mecra haline geldi.
Son dönem yapılan istatistiklere göre Türkiye nüfusunun %72’sizlere bilgi vereceğiz internet kullanıcısı. Bunun beraberinde nüfusumuzun %63’ü aktif sosyal ağ kullanıcısı iken, %53 ise aktif mobil sosyal ağ kullanıcısıdır.
Hal böyle olunca internet mecrasının etki alanının ne kadar büyük olduğunu kolayca görebiliriz.
İnternet kullanıcılarının etki alanının genişliğinden dolayı son dönemin en popüler yönelimlerinden birisi de kişisel web siteleri oluşturarak insanlara hitap etmektir. Tabi ki insanlara internet üzerinden ulaşmanın tek yolu web sitesi oluşturmak değildir. Artık günümüzde sosyal ağ platformları üzerinden milyonlarca kişiye ulaşmak da mümkündür. Ancak sosyal ağlarda göre daha eski ve biraz da geleneksel bir yöntem olarak görülebilecek kişisel web siteleri üzerinden bilgi paylaşımı yapmak ve hayata dair tecrübeleri paylaşmak da hala bir hayli popülerdir.
Kişisel paylaşım yapılan web sitelerine genelde blog ismi verilmektedir. WeB-LOGin kelimelerinin kısaltmasından oluşan bir kelime olan blog, çoğu zaman bir kişinin hayatına veya ilgi alanlarına dair her şeyi paylaştığı web siteleridir.
Bu yazımızda internet kullanım oranlarının bu denli yüksek olması sebebiyle yoğun ilgi gören blog sayfalarının iyi ve etkili olması için dikkat edilmesizlere bilgi vereceğiz gerekli olan bazı noktalardan bahsedeceğiz. Dilerseniz başlayalım.
Öncelikle iyi bir alan adı seçilmelidir.
Bir blog sayfası oluşturmaya karar verildikten sonra yapılması gerekli olan ilk şey, tabi ki o blog sayfasının isminin ne olacağıdır. Çoğunlukla kişisel blog sayfalarının isizlere bilgi vereceğizmlerinde blog yazarlarının isminden bir çağrışım veya direk olarak isizlere bilgi vereceğizm-soy isizlere bilgi vereceğizm biçiminde alan adlarının alındığı görülebilmektedir.
Özellikle hedefiniz büyükse ve bu işi gerçekten ciddi bir boyutta ele almaya karar verdiyseniz en başta blog sayfanız için seçeceğiniz alan adını çok iyi belirlemelisizlere bilgi vereceğizniz. Bu sebeple, blog sayfanız için alan adı sorgulama ve yapacağınız paylaşımlara en ideal alan adını bulmak için henüz işin başında uzun bir mesai harcamanız gerekecektir.
Tabi ki alan adı almanın 70-80 TL dolayında bir maliyeti olduğunu da unutmamak gerekir.
Doğru kitleye hitap ettiğinizden emin olun.
Alan adınızı doğru bir biçimde seçtikten sonra sayfanızı kurmak biraz teknik bir konudur. Bu noktada en fazla tercih edilen pratik web sitesi kurma aracı WordPress’tir. Bu yazımızda işin teknik kısmından çok fazla bahsedilmeyecektir.
Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi blog sayfanızın içerikleri ile ilgili bir alan adı almak ne kadar önemli ise bu alan adının hitap ettiği kitleyi belirlemek ve sayfanın içeriklerini ona göre üretmek de o kadar önemlidir.
Blog sayfanızda paylaşacağınız içeriklerin hedeflediğiniz kitleye yönelik ve onların meraklarını giderecek ölçekte olmasını dikkate almak zorundasınız. Bu şekilde davranır ve alan adı tercihinizi de buna uygun olarak gerçekleştirirseniz sayfanıza olan ilginin yükseleceğini göreceksizlere bilgi vereceğizniz.
Tabi ki bu noktada ne yazdığınız da son derece önemlidir. Ancak ne yazdığınızdan ziyade kime yazdığınıza daha çok dikkat etmelisizlere bilgi vereceğizniz.
Yazmanın gücüne güvenin.
Bir şeyleri yazarak paylaşmak ve hele ki bu işi internet üzerinden hayata geçirmek dışarıdan kolay gibi görünebilir. Ancak, yazmak ve hele ki internet gibi dinamikleri normalden fazla farklı olan bir ortam için yazmak, hiç de göründüğü kadar kolay değildir.
Dolayısıyla, kendi üslubunuzu oluşturana kadar belli bir zaman geçeceğinden emin olabilirsizlere bilgi vereceğizniz. Ancak, her şeyde olduğu gibi blog sayfası içeriği üretmede de çalışmak kilit noktadır.
Bir öte yandan da yazılarınızı düzenli bir biçimde sayfanıza aktardıktan sonra kitleniz genişledikçe yazarak bir şeyleri paylaşmanın ne kadar keyifli ve okuyucularınız ile aranızda değişik bir bağ oluşturduğunu görebilirsizlere bilgi vereceğizniz.
Ancak burda en fazla dikkat edilmesizlere bilgi vereceğiz gerekli olan nokta ise blog açmanın esas amacını asla para kazanmak olmaması gerektiğidir. Elbette ki blog sayfanız belli bir seviyeye geldikten sonra para kazanacaktır. Ancak ana amacınızın ve motivasyon kaynağınızın para kazanmak olmaması yaptığınız işi severek yapmanız, daha nitelikli sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Blog sayfanızdaki içerikleri uzmanlık alanınız doğrultusunda oluşturun.
Bugün dünyanın her yerinde yayın yapan milyonlarca blog sayfası mevcut. Sadece ülkemiz nezdinde güncel bir istatistik bulmak mümkün olmasa da en son ulaşılabilen dnya genelindeki istatistiklere bakıldığında tüm dünyada 500 milyondan fazla blog sizlere bilgi vereceğiztesizlere bilgi vereceğiz var.
Bu durum da rakip sayınız hakkında bir fikir verebilecektir. Ayrıca, belli bir seviyeye gelmiş ve yıllardır istikrarlı bir biçimde yayın yapan blogların sayısının da yüksek olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda rakiplerinize karşı ön plana çıkmanın tek yolu onlardan farklılaşmak.
Bunun da en pratik yolu, uzmanlık alanı dar olan bir sayfa üzerinden yayın yapmaktır. Dolayısıyla daha spesizlere bilgi vereceğizfik bilgiler sunan bir blog sayfası üzerinden yayın yapıldığında hitap ettiğiniz kitle daha az kişiden oluşmasına rağmen bu alanda ilgisizlere bilgi vereceğiz olan kişilerin ilk müracaat kaynakları olacak ve adınızı daha kısa zamanda duyurabileceksizlere bilgi vereceğizniz.
Dolayısıyla daha dar ayrıntılı bir alanda yayın yapan bir sayfa açmak rakiplerinizle farklılaşmanızı sağlayarak daha kısa zamanda etki alanını genişletmenize sebep olacaktır.
İstikrarlı olun.
Emin olun ki bir blog sayfası açarak bilgi birikiminizi paylaşmak, kısa vadeli bir süreç değildir. Dolayısıyla bu işi ilk aşamada uzman bir iş olarak görmemelisizlere bilgi vereceğizniz.
Çok uzun süre herhangi bir gelir elde etmeyi bırakın, belki de ulaşacağınız kitlede dahi genişleme olmadığını göreceksizlere bilgi vereceğizniz.
Bu süreçte kısa vadede çok yüksek sayıda insana ulaşmak tabi ki bazı durumlarda mümkün olabilmektedir. Ancak bu tip durumlar çok nadir görülen ve çok istisnai durumlardır. Dolayısıyla ilk aşamada sabırlı bir biçimde yalnızca nitelikli içerikler üretmeye ve blog sayfanızı bunlarla doldurmaya odaklanmanız gerekiyor.
Bununla alakalı olarak popüler blog yazarlarının pek çoğu benzer görüşleri dile getirmektedirler. Bugün yazdığı yazılar çok geniş kitlelere ulaşan bir çok blog yazarının ortak görüşü en azından ilk 6 ay istikrarlı bir biçimde yalnızca yazmaya odaklanılması gerektiğidir.
Bu sebeple yukarıda da belirttiğimiz üzere yazmanın gücüne güvenerek sabırla nitelikli içerik oluşturmaya devam edin. Bunu yapabilmenin altın kuralı da tabi ki yaptığınız işi sevmektir.
Emin olun. İstikrarlı bir biçimde nitelikli içerik ortaya koyduktan sonra kesinlikle hedeflediğiniz seviyeye yükseleceğinizden emin olabilirsiniz.