İşitme Aygıtı Hangi Durumlarda Kullanılır ve Nasıl Çalışır
İşitme aygıtı hangi durumlarda kullanılır, İşitme aygıtı nasıl çalışır
İşitme Aygıtı Hangi Durumlarda Kullanılır ve Nasıl Çalışır? İşitme aygıtı, kulağa gelen sesin yüksekliğini artırmaya yarayan aygıttır. İlk kullanılan işitme aygıtı dıştaki geniş ucuyla sesleri toplayan, gittikçe incelen ve kulağa giren ucunda küçük bir açıklık bulunan bir boruydu.
Günümüzde kullanılan elektronik işitme aygıtlarının başlıca bölümleri sesi değişken elektrik akımına çeviren bir mikrofon, bu akımı yükselten bir yükselteç ve yükseltilmiş akımı ilkinden daha yüksek sese çeviren bir kulaklıktır. İlk modellerin hayli büyük olmasına karşın 1950’lerde yükseltici lambalarının yerini transistorun alması ve daha küçük magnetik mikrofonların kullanılmasıyla gözlük çerçevesine, kulak memesine ya da kulak arkasına takılabilen çok küçük aygıtlar yapıldı.
İşitme aygıtları çok farklı özelliklere sahip olabilir. Konuşmanın anlaşılabilir hale gelmesini etkileyen en önemli iki nokta konuşma sesinin farklı bileşenlerinin yükseltilmesi ve aygıtı taşıyanın duyduğu seslerin yüksekliğidir. Konuşma sesi farklı frekanslarda bir çok bileşen içerir; işitme aygıtı bunların yüksekliğini farklı düzeyde artırır. Ses yükseltilmesinin frekansa göre değişiklik göstermesi, aygıtın frekans yanıtı olarak bilinir. İşitme aygıtı yalmz 400 – 4.000 hertz arasındaki sesleri yükseltir; oysa konuşmanın kapsadığı sesler çok daha geniş bir alanı kaplar. Ayrıca çok yüksek sesin de çok hafif bir ses gibi zor anlaşılabildiği görülür. Konuşmanın en iyi anlaşılabildiği yükseklik alanının sınırları kişiden kişiye değişir. Ses yüksekliği otomatik olarak denetlenen aygıtlarda, sesin yükseltilmesi, aygıta gelen sesin hacmine göre ayarlanır.
Her iki kulağa takılabilen ve iki ayrı aygıttan oluşan türler de vardır.