20.04.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Dış Ticaret de Ödeme Şekilleri

Dış Ticaret de Ödeme Şekilleri

Dış Ticarette Ödeme Şekilleri

Birbirinden çok farklı mesafelerde bulunan belki de birbirini hiç tanımayan alıcı ile satıcı yani ithalatçı ve ihracatçı arasında olası bir ticaret işleminde en önemli konu malların gönderilmesi ve buna karşılık mal bedelinin ödenmemesi veya mal bedelinin ödenmesi buna karşılık malların gönderilmeme riskidir.

Güven unsurunun olmadığı bir dış ticaret işleminde en önemli konu ödeme şekillerinin tespitidir. Dış ticarete konu olan ödeme şeklinin tayini ülkelerin mevzuatına alıcı ile satıcı arasındaki ilişkilere diğer bir ifade ile güvene, malın çeşidine ve tutarı gibi faktörlere bağlıdır.

Eğer ithalatçı ile ihracatçı birbirini çok iyi tanıyor ve de güveniyorsa en kolay ve en ucuz olan bir ödeme şeklini seçebilirler

Bütün bu hususlar göz önünde bulundurulmak suretiyle malın teslimi ve bedelinin ödenmesi konusunda taraflar güven maliyet ve mevzuat yönünden durumlarına göre en uygun ödeme şeklini seçip aralarında anlaşmaya vardıktan sonra seçilen ödeme şeklini yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle dış ticaret işlemini gerçekleştirirler.

Değişik ülkelerdeki ithalatçı ve ihracatçı arasındaki bir ticaret işleminde ödeme aşağıdaki şekillerle yapılabilmektedir.

-Peşin ödeme(advance payment- down payment-prefinance) :Ithalatçının malları kendisine sevkinden önce ihracatçı ödeme yapmasıdır.

-Mal mukabili ödeme- (open account- cash against goods) :İhracatcının (satıcının) bedelini tahsil etmediği malları alıcının emrine göndermesidir. Ama açık hesap olarak adlandırılan bu ödeme şeklinde alıcı ve satıcı arasında varılan anlaşma çerçevesinde malların ithalatını takiben belirli bir süre sonra ödemesi yapılır.

-Vesaik mukabili ödeme(collections-cash against documents):Ihracatçının mallarını yükledikten sonra malın yüklendiğini ve mülkiyetini ifade eden vesaiki ülkesindeki Bankası aracılığı ile ithalatçının yani alıcının ülkesindeki Bankası’na bedelinin tahsil koşulu ile gönderilmesi işlemidir.

-Kabul kredili ödeme (acceptance credit):Satılan mal veya hizmet bedelinin bir poliçeye bağlandığı ve poliçe bedelinin vadesinde satıcıya ödendiği ödeme şeklidir. Peşin ödeme hariç bütün ödeme şekillerinin Kabul kredili olarak gerçekleştirilmesi mümkündür.

-Akreditifli ödeme (letter of Credit) : Alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşma kapsamında alıcının talebi ve belirlediği şartları çerçevesinde aracı bir banka tarafından söz konusu mal ve hizmetin gerçekleştirildiğine dair belgelerin verilen süre içerisinde belirtilen şartlara uygun olarak ibrazı kaydıyla ödemenin yapılacağına ilişkin banka taahhüdü -banka garantisidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ