Diş Eti Çekilmesi ile Baş Etme Yolları
İçindekiler
Diş Eti Çekilmesi Nedir, Neden Oluşur?
Diş Eti Çekilmesi ile Baş Etme Yolları. Diş eti, dişi çevreleyen kemik üzerinde bulunan, bu kemiği koruyucu bir dokudur. Diş eti çekilmesi, yapılmış kötü kaplamalara, genetik yatkınlığa ve en önemlisi de bakteri kaynaklı zamanla tükürüğün çökelmesi sonucunda oluşan diş taşları sebebi ile oluşan bir hastalıktır. Diş eti çekilmesinde, yemek artıklarının sebep olduğu bakteriler, diş minesinin oturduğu kemiği aşağıya doğru eritir, böylece de diş eti aşağıya iner.
Tedavi Edilmez ise Ne olur?
Diş etinin ana sebebi, bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmaların, şekerli gıdaları parçalayarak ortaya asit çıkarmaları, bu asitin de diş altındaki kemiğe zarar vermesidir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmez ise plak üzerinde biriken bakteriler damakları daha da aşağıya çekecek ve diş köklerini eritmeye başlayacaklardır. Dışarıda bulunan koruyucu kemik eriyince de bakteriler kök ucundan içeriye girerek , diş sinirlerini uyarır ve ciddi diş siniri ağrıları ortaya çakar.
Tedavi Yolları Nelerdir?
Diş eti çekilmesi ciddi bir rahatsızlıktır, öyle ki diş eti çekilmesi yaşandıktan sonra yerine yeni diş etleri gelmeyecektir. Her ne kadar bakteri üremesinde ve plak oluşumunda genetik hastalıklar ya da kalıtsal yatkınlık tetikleyici sebeplerden olsa da en önemli neden dişlerin düzenli fırçalanmamasıdır. Dişler günde en az 2 kere fırçalanmalıdır, dişin 5 yüzeyi vardır , buna rağmen ne yazık ki bizler dişlerimizi fırçalarken , sadece diş fırçası kullanarak en fazla 3 yüzeye ulaşabiliyoruz. Bu nedenle diş ve dişeti bakımında diş fırçasının yanı sıra diş ipi , diş eti çekilmesi başlamışsa , daha geniş aralıklar için arayüz fırçası hatta ağız duşu aparatları kullanılmalıdır. Böylece 5 yüzeye de etkili bir şekilde ulaşılmış olur, diş eti çekilmesinin arttığı durumlarda ise bu tedavilerin yanında diş hekimine gitmek en önemli adımdır. Çekilen röntgen sonucunda , hastanın kemik dokusu belirlenir, dişeti taşları ve çekilmeye sebep olan bakteriler temizlenir, kronik iltihaplı doku kazınarak alınır ve sağlıklı diş dokusunun temizlenmiş yüzeyi yapışması için bekleme süreci başlar. Çarpma gibi durumlarda zarar gören 1-2 diş için estetik kaygı gözetiliyorsa, sağlıklı dişlerden yumuşak doku alınarak , bu dişlere aktarılır. Diş eti çekilmesinde diş hekimine başvurmak her ne kadar en etkili sonucu verse de ağrınız çok şiddetliyse, en azından ağrınızı geçirmek için evinizde atkuyruğu otunu 10 dakika boyunca kaynatarak gargara yapabilirsiniz.