08.04.2025 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Dünya Bankası Nedir?

Dünya Bankası Nedir?

İçindekiler [göster]

Dünya Bankası (IBRD) Nedir?

Dünya Bankası Nedir? Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı’nın ardından 1945 yılında; Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD) adıyla kurulmuş, 1947 yılında milletlerin özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.

Günümüzde dünya devletlerinin 185’i Banka üyesidir. Bunlardan 11’i, Banka sermayesinin % 55’ine sahiptir. Türkiye’nin sermayedeki payı ve oy gücü %0,5 düzeyindedir. Dünya Bankası gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için dünyanın en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biridir.

Esas odağı, en yoksul insanlara ve en yoksul ülkelere yardım etmektir. Mali kaynaklarını, personelini ve geniş deneyimini, gelişmekte olan ülkelerin; yoksulluğu azaltması, ekonomik büyümeyi artırması ve yaşam kalitelerini yükseltmesine yardım etmek için kullanır.

Dünya Bankası Nedir?

Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası veya IBRD, orta gelirli ülkelere kredi ve kalkınma yardımı sağlar. IBRD kendi fonlarının çoğunu uluslararası sermaye piyasalarında tahvil satışı yoluyla elde eder.

Dünya Bankasının Görevi

Dünya Bankası, ülkelerin belirli sektörlerde reform yapmalarını veya belirli projeleri uygulamalarına (okullar ve sağlık merkezleri kurma, su ve elektrik sağlama, hastalıkla savaş ve çevreyi koruma) yardım etmek üzere teknik ve mali destek vererek uzun vadeli ekonomik kalkınmayı sağlamak ve yoksulluğun azaltılması için gerekli tedbirleri alır. Dünya Bankasının desteği genellikle uzun vadelidir ve finansmanı hem üye ülkelerin katkılarıyla hem de tahvil basımı ile yapılır.

IMF ve Dünya Bankası, üye ülkelere destek olmak için çeşitli seviyelerde düzenli olarak iş birliği yapar ve pek çok girişimde birlikte çalışır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ