Beyin tümörü, beynin hücrelerinin anormal büyümesini ifade eder. Zaten tümör kelimesi latincede şişlik anlamına gelmektedir. Beyin tümörlerinin çok fazla çeşidi vardır. Bazıları iyi huylu olabilirken bazı tümörler de kötü huyludur.
Primer beyin tümörleri, beyin dokusunun kendi hücrelerinin kanseröz bir değişime uğraması ile oluşur. Sekonder veya metastatik beyin tümörleri ise vücudun diğer organlarından kaynaklanan tümörlerin beyne yayılması ile meydana gelir. Beyin dokusunun kanlanması çok iyi olduğu için diğer organlarda ortaya çıkan tümörlerin beyine sıçraması (metastaz yapması) nadir değildir.
Beyin tümörü tedavisi birçok duruma göre değişmektedir. Tümörün iyi huylu veya kötü huylu olması, tümörün tipi, hücresel yapısı, tümörün yerleşimi ve kişinin sağlık durumu tedavi planlarını belirlemektedir.
Beyin Tümörü Belirtlileri nelerdir?
Beyin tümörünün belirtileri çok geniş bir spektrumda görülebilmektedir. Tümörün yerleşimine, büyüklüğüne, yapısına göre çok çeşitli belirtiler verebilmektedir.
Beyin tümörünün neden olduğu genel belirtileri şöyle özetleyebiliriz:
-Yeni ortaya çıkan veya her zamankinden değişik baş ağrıları
-Daha sıklaşan ve daha şiddetlenen baş ağrıları
-Açıklanamayan kusma ve mide bulantısı
-Görmede bulanıklaşma, çift görme, görme kaybı gibi görme problemleri
-Bir kolda veya bir bacakta his kaybı veya hareket ettirmekte güçlük
-Denge kurmakta zorlanma, yürürken sendeleme
-Konuşma güçlükleri
-Günlük işleri organize etmekte zorlanma, kafa karışıklığı
-Kişilik veya davranış değişiklikleri
-Daha önce nöbet geçirme hikayesi olmayan kişilerin nöbet geçirmesi
-İşitme sorunları
Ne zaman doktora başvurmalı?
Sizde de bu belirtilerden bazıları mevcutsa bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Bu belirtiler daha birçok hastalıkta ortaya çıkabileceği gibi, altından hiçbir şey de çıkmayabilir. Yani endişelenecek bir durum olmayabilir. Bu nedenle panik yapmadan bir muayene olmanız herhangi bir şey varsa da onu ortaya çıkaracaktır.