10.12.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Oyunlar Neden Önemli?

Oyunlar Neden Önemli?

İçindekiler

Oyunlar Neden Önemli? Yaşınız 30’u geçtiği halde oyun oynamak için derinden bir arzu duyuyor musunuz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Neredeyse bütün yetişkinlerin içinde bir çocuk yatmaktadır ve uygun koşullar oluşursa o çocuk tekrar uyanır. Yetişkinlerin içindeki çocuğun sürekli yaşıyor olmasının en belirgin sebeplerinden biri ise oyunlar değil mi sizce de? O güzel oyunlar, çocukların kişilik gelişimine de temel basamak olarak kabul ediliyor. Gelin şimdi oyunların, çocuk yaşamı için neden önemli olduğuna biraz daha yakından bakalım.

Oyunların Önemi

Oyun oynamak çocukların hem zihinsel hem fiziksel gelişimlerine katkı sunar. Hatta yaşıtlarına göre daha az oyun oynayan çocukların iletişim kurma becerileri de daha az gelişmiştir. Oyun oynamanın diğer temel faydaları ve çocuklara kattıkları ise şöyle özetlenebilir:

  • Sosyal iletişim becerilerini güçlendirir. Böylece asosyallikten korur.
  • Kaba ve ince motor becerilerinin gelişimine destek olur.
  • Zihinsel becerileri geliştirir.
  • Özgüven kazanmasına yardımcı olur.
  • Problem çözme becerilerini geliştirir.
  • Bedensel kinestetikzeka becerilerini güçlendirir.
  • Hayal gücünü geliştirir.
  • Kelime dağarcığı ve buna bağlı olarak dilsel kazanımlar sağlar.
  • Geleceğe hazırlık anlamında yardımcı olur.

Evde Birlikte Oynanabilecek Oyunlar

Salgın hastalıklar ya da başkaca herhangi bir sebeple evde kalmak zorunda olan çocukların imdadına da oyunların yetiştiğini söylemek mümkün. Özellikle anne-baba ya da kardeşlerle evde oynanabilecek oyunlar, çocukların aile bağlarını kurma ve güçlendirme anlamında son derece faydalıdır. Bu oyunlara birlikte göz atalım:

  • Saklambaç: Biliyoruz, herkesin ilk aklına gelen oyunlardan biri ama faydaları saymakla bitmez. Analitik düşünme, hayal kurma, problem çözme, hızlı karar verme gibi becerileri güçlendirdiğini söylesek; bu bile yeterli olur. Dilerseniz takım halinde saklanma ve sobeleme şeklinde yaparak da oyunu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Yerden Yüksek: Bu oyunda bir ebe seçilir. Ebe, yerle aynı seviyede olan birine dokunursa, dokunduğu kişi ebe olur. Amaç, yerden yüksek bir şekilde ebeden kaçmaktır. Bu oyun, bedensel-kinestetikzeka becerilerinin gelişimine destek olmasının yanında aynı zamanda stres altında karar verme becerisinin gelişimine de katkı sunar.

  • Engelli Parkur: İşte, çocukların en sevdiği oyunlardan biri. Bu oyun için koridorunuzda ya da evinizin müsait bir kısmında bir parkur oluşturun. Parkura çarşaf, yastık, karton kutu, çamaşır sepeti, ip gibi eşyalar ile engeller koyun. Sonra sırayla bütün yarışmacılar o parkurdaki engelleri geçerek yarışı bitirmeye çalışsın. En hızlı bitiren kazanır.
  • Dijital Oyunlar: Modern çağın temel gereklerinden biri haline gelen dijital ekranları (telefon, tablet, bilgisayar) artık yadsıyamayız. Çocuklarımıza teknolojiyi yasaklamak yerine süre bazlı sınırlama getirmek daha akılcı bir çözüm olur. Tabi bu noktada kullandığı uygulamalar ve oynadığı oyunların güvenilir olup olmadığının denetimini de anne-baba yapmalıdır. Bu noktada pedagog onaylı bir uygulama olan MentalUP, anne-babaların en büyük yardımcılarından biri konumunda. 100+ oyun ve 600+ egzersiz ile düzenli kullanımda zeka becerilerini geliştiren uygulama, ayrıca spor egzersizleri de sunuyor.
    Reklamsız ve Güvenli Zeka Oyunu MentalUP’ı inceleyin.
  • Ev Bovlingi: Malzemeleri çok basit ama kendisi çok eğlenceli bir oyun bu. 10 tane 0,5 litrelik su şişesini yarım doldurarak koridorun ucuna dizin. En arkaya 4, önüne 3, onun önüne 2, en öne ise 1 tane olacak şekilde dizin. Plastik bir top alın ve koridorun diğer ucuna geçin. Herkes sırasıyla topu yuvarlayarak şişeleri devirmeye çalışsın. En çok şişe deviren oyunu kazanır.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ