Gürcistan Gezilecek Yerler
Sadece hafta sonlarından başlanarak dünya gezilebilir mi? Bu soruya cevabımız, neden olmasın! Her hafta sonu bir kente gitsek, senenin sonunda artık kendimize gezgin diyebiliriz! Peki önümüzdeki hafta sonu nereden başlamalıyım diyorsan, sana hem yakın, hem ucuz, hem de kültürümüze yakın bir ülke tavsiyesi veriyoruz: Gürcistan!
İçindekiler [göster]
Sadece hafta sonlarından başlanarak dünya gezilebilir mi? Bu soruya cevabımız, neden olmasın! Her hafta sonu bir kente gitsek, senenin sonunda artık kendimize gezgin diyebiliriz! Peki önümüzdeki hafta sonu nereden başlamalıyım diyorsan, sana hem yakın, hem ucuz, hem de kültürümüze yakın bir ülke tavsiyesi veriyoruz: Gürcistan!
Karadeniz’in kıyısında olan Gürcistan, Trabzon’a, Artvin’e gayet yakında bulunması ve ülkeye otobüs seferlerinin de olması nedeniyle gezginlere hafta sonu kaçamakları için eşsiz bir fırsat sunuyor. Üstelik İstanbul-Batum seferlerini de uygun fiyatlara bulabilirsin.
Sovyetler’in dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Gürcistan‘ın tarihi aslında Taş Devri’ne kadar dayanıyor. 400 yıl Roma İmparatorluğu hakimiyetinde kalan ülke, Bizans’tan sonra, Osmanlı ve İran tarafından işgal ediliyor ve iki ülke arasında ayrılıyor. 1921 yılında Stalin orduları ülkeye girince Gürcistan’ın Sovyet hikayesi ve ardından gelen bağımsızlık süreci başlıyor.
Komünizmin gelip geçtiği her ülke gibi, yeni yeni gelişmekte olan, Avrupa’da bulunan fakat Avrupalı gibi durmayan Gürcistan, pazarlarıyla, irili ufaklı dükkanlarıyla, esnafları ve halkıyla ülkemizi de andırıyor.
- Başkent: Tiflis
- Para birimi: Lari
- Konuşulan diller: Gürcüce
- Nüfus: Yaklaşık 4 milyon
- Yüzölçümü: 70 bin km²
- Vizesiz Ülkelerden biri
- Uçak Bileti: Önceden planlanması durumunda gidiş dönüş 400 TL‘ye uçak bileti bulmak mümkün.
Fiyatlar:
- Big Mac Menü: 4,5 Euro
- Güzel bir öğün yemek: 5 Euro
- Bira: 1 Euro
- 10 km taksi: 4 Euro
Gürcistan Gezilecek Görülecek Yerler
Ülkenin en Avrupai şehri olan Batum, sahil kenarında minik bir kent. Tüm kenti yürüyerek gezebilirsin fakat Gürcistan gezini Batum ile noktalandırmamanı tavsiye ederiz. Şimdi gelelim Batum’da gezilecek görülecek yerlere.
Batum Gezilecek Yerler
Batum Bulvarı
Batum‘un bir sahil kenti olduğunu söylemiştik. Elbette, her sahil kentinde olduğu gibi burada da, uzun yürüyüşler yapabileceğin, yol boyunca kafelerin uzandığı, palmiye ağaçları altında dinlenebileceğin bir bulvar mevcut. Şehrin en hareketli yerlerinden olan Batum Bulvarı’nın ortasında yapay bir göl olan Nurigeli Gölü bulunmakta.
Piazza Meydanı
Avrupa’da görebileceğin meydanlara çok benzeyen Piazza Meydanı, aynı şekilde yaz aylarında oldukça eğlenceli. Canlı müzik dinleyebileceğin birçok kafe de mevcut.
Gürcistan’ın gece hayatı meşhurdur, gündüzleri de eğlenceli kafalerinde vakit geçirebilirsin. Oldukça dinamik bir gezi olacağının garantisini veriyoruz.
Astronomik Saat
Astronomik saatlerin turist çeken bir yanı olmalı ki birçok kentte görüyoruz. Prag’da da örneğine rastlayabileceğimiz, Batum‘un Astronomik Saati, Unesco tarafından koruma altında olan Eski Banka Binası üzerinde yer alıyor. Üstelik bize Prag’da bulunandan daha yakın!
St. Nicholas Kilisesi
Mutlaka görülmesi gereken bu kilisenin aslında ilginç bir de hikayesi var. Gürcistan, Bizans’ın yıkılmasının ardından topraklarının bir bölümü ile Osmanlı yönetimine giriyor. O dönem ülkede bulunan Rumlar, padişahtan kilise yapmak için izin istiyor. Padişahsa, çanlarının asla çalmaması kaydıyla buna izin veriyor. Rumlar sözünü tutuyor ve çanları asla çalmıyor, ta ki Osmanlı, Gürcistan topraklarını kaybedene kadar.
Miracle Park
Batum Meydanı yakınlarında, plajların kesiştiği noktada bu parkın yapımı çok kısa bir sürede bittiği için adına Miracle (Mucize) Park diyorlar. Parkın içinde, saat kulesine benzeyen Chacca Kulesi yer alıyor. Chacca Kulesi adını Gürcü votkasından alıyor. Yaz aylarında her gün 10 dakikalığına bu kuleden su yerine votka akıyor!
Parkta ayrıca, Dönme Dolap, Gürcü harflerinin yazılı olduğu Alfabe Kulesi ve kavuşamayan Azeri Müslüman genç Ali ile Gürcü Hristiyan kız Nino heykelleri yer alıyor.
Argo Teleferiği
Şehre tepeden bakmadan gezisinden tat alamayan gezginler için büyük bir şans Argo Teleferiği. Anuria Dağı’nın tepesindeki Argo Eğlence Merkezi ile şehir merkezini birbirine bağlayan teleferikten göreceğin manzara eşsiz!
Ters Ev (White Restaurant)
Laz kökenli bir Gürcü tarafında kurulan restoranda, Laz yemekleri ağırlıklı bir menü servis ediliyor. Turist çekmek için midir, gezgin gelsin diye midir bilinmez restoran ters yapılmış ve oldukça farklı bir mimariye sahip. İster bir yemek molası ver, ister bir fotoğraf çektir fakat görmeden dönme!
Tiflis Gezilecek Yerler
Gelelim ülkenin başkenti Tiflis‘e. Gürcistan’ın doğusunda yer alan şehir, birçok yönetimin altında bulunduğu için farklı mimarilere ev sahipliği yapıyor. Ülkeye sahip olan her imparatorluğun ve yönetimin neredeyse hepsi şehri tekrar tekrar yıkarak yeniden yapmışlar. Tabii hiçbiri, birbirinin izlerini tam olarak silememiş. İyi ki de silememişler, çünkü Tiflis misafirlerine yapılarıyla kültürel şölen sunuyor.
Özellikle Eski Şehir merkezinde (Old Town) gezini sürdürürsen, birçok farklı kilise görebilirsin. Kiliselerin çoğu aktif durumda, hem de bayağı aktif! Neredeyse her kilisede bir düğün görmen mümkün!
Eski Şehir bölgesini geçip, Metekhi Köprüsü‘nü (Barış Köprüsü) aştıktan sonra teleferikle Narakila Hisarı‘na çıkabilir, şehrin manzarasını seyredebilirsin.
Tiflis’in simge yerlerinden olan Sülfür Hamamları‘nı ziyaret edebilirsin. Türk Hamamları ile benzer yapıya sahip olan hamamlarda, özel oda kiralayıp sülfür havuzlarına girebilirsin. Ayrıca hamamlarda masaj da yapıldığını ekleyelim.
Gezi Notları:
• Çok votkaya ve hareketli gece hayatına dikkat!
• Gürcüce teşekkür etmek: Didi Madloba
• Yemeden dönme: Hinkal (Mantı), Haçapuri (Pişmiş ekmek üzerine haço peyniri), Harço (Milli çorba)
• Tavsiye edilen en kısa gezi süresi: 3 gün