2023 Yılında E-Fatura Ve E-Arşiv Zorunluluğu Nasıl Değişecek?
İçindekiler
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 535 no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik evrakların kullanımı ve denetiminde önemli değişiklikler yapıldı. Söz konusu değişiklikler kapsamında e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl değişti?
Geçtiğimiz yıl yayınlanan 509 no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-fatura ve e-arşiv sistemine geçiş süreci hakkında önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler kapsamında denetimlerin kolaylaştırılması, faturalandırılma sürecinin hızlanması, masrafın azaltılması ve sürecin daha güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. E-Dönüşüm uygulamalarının her geçen gün daha da yaygınlaşması, pek çok sektörde kendini gösteren bir gelişme oldu. 2022 yılında şirketlerin e-fatura ve e-arşiv sistemine geçmesi, muhasebe uygulamasında yeni değişikliklerin olup olmayacağı konusunda merak uyandırdı.
2023 Yılında E-Fatura Ve E-Arşiv Zorunluluğu Nasıl Değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen e-Faturaya geçiş şartları tebliğ kapsamında sunuldu.
Bilindiği üzere, e-fatura sistemine geçmek için en önemli değişiklik firmaların ciro limitlerinde oldu. 2020 ve 2021 yılı brüt gelir hasılatının 4 milyon TL, 2022 yılı süresinde gelen hesap dönemlerinde 3 milyon TL ve üzeri cirosu olan firmaların e-faturaya geçmesi zorunlu hale getirildi. Söz konusu bu zorunluluk kapsamında, mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihinde e-fatura sistemine geçmeleri gerekiyordu. Geçişi gerçekleştiren sorumluların, 1 Ocak 2023 itibariyle e-defter uygulamasına kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
E-Arşiv Zorunluluğu Nasıl Değişti?
GİB’in yaptığı son düzenlemeler ile e-arşiv fatura zorunluluğu kapsamında çeşitli değişiklikler yapıldı. Tebliğde yer alan E-arşiv sistemine geçiş şartlarıyla ilgili maddeler şu şekilde belirtilmişti;
- Şartları yerine getirerek e-fatura mükellefi olan firmaların e-arşiv uygulamasını benimsemesi gereklidir.
- İnternet mecraları üzerinden ilan yayınlayan veya hizmet veren e-ticaret firmalarının da e-arşiv uygulamasını kullanması gerekmektedir.
Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan herhangi bir firmaya veya tüzel kişiye kesilen toplam fatura tutarı 30 bin TL’den 5 bin TL’ye düşürülürken, vergi mükellefi olanlarda ise bu tutar, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırıyla eşit hale getirildi. Bu sınır her yıl güncellenmekle beraber 2022 yılı içerisinde 2000 TL şeklinde düzenlendi.