Solaryum Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Solaryum Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir? Solaryum zararlımıdır, solaryumu kimler kullanmamalıdır, solaryum faydalımıdır, bakalım solaryumun etkileri nelermiş.
Solaryum Nedir?
Özelliklebayanların tercih ettiği yapay bir bronzlaştırma işlemidir. Günümüzde tercih eden kişi sayısı oldukça fazla ancak solaryumun deriyi bronzlaştırma dışında vücuda faydası olduğu söylenemez.Aksine birçok zararı var bu yazımda sizlere bunlardan bahsetmeye çalışacağım. Solaryum cihazları genellikle içerisine girebileceğiniz kabin tarzında yapılmıştır bunun amacı tüm vücuda kolaylıkla etki edebilmektir. Hepsi aynı prensiple çalışmaz ultraviyole ışık ortak özellikleridir ancak bazı solaryum cihazları içinde bulunduğunuz kabini otomatik şekilde döndürerek farklı bir çalışma prensibi ile işlem yapar.
Çalışma Prensipleri
Solaryum cihazları ultraviole ışınlar sayesinde derinize temas eder ve bronzluğu bu şekilde sağlar. Hepsi bu yöntemle çalışır sadece cihazların tipi ya da vücuda etkisi farklıdır. Ultraviole ışınlar cihaz sayesinde kontrol edilebilir ve sizin için en uygun ışık şiddeti ve tipi seçilebilir. İçine girdiğiniz kabinde hareketsiz olarak uzanırsınız daha sonra uzman kişi tarafından şiddet ve ışığın tipi ayarlanır bunun belli bir süresi vardır bu süre içerisinde cihazın içinde kalırsınız seans şeklinde geliştirilen bu işlem çok uzun sürmez.
Güvenilir midir? Zararları Var mıdır?
Öncelikle faydalı bir yönünün olmadığını belirtmek isterim. Ancak daha güzel şık bir vücut için özellikle bayanlar tercih ediyor. Ultraviole ışınlar kanser riski taşımaktadır. Radyasyona sürekli maruz kalan bir birey tehlike altındadır. Aslında 1 kez denemeniz bile sizler için zararlı ancak bunu göz ardı eden birçok insan var. Bu ışınlar vücudunuza direkt etki ederek kanser riskini fazlasıyla arttırıyor.
Yapılan araştırmalarda, solaryum cihazlarını ayda 1′den fazla kullanan kullanıcıların %55′inde cilt hastalıkları gözlemlenmiştir. Ülkemizde solaryum fazlasıyla güvenli değildir çünkü çalışanların eğitim gibi bir zorunluluğu yoktur birçok yerde. Bu cihazları kontrol edecek kaliteli ekipler de buna dahil. Süreyi ve ışığın şiddetini size göre ayarlamaları çok önemli ancak bu Türkiye’de çok da iyi yapılmamaktadır.
Bilimsel Veriler Kansere İşaret Ediyor
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından 2007 yılında yayınlanan meta-analizde, solaryum kullanımı sonucu, cilt kanseri gelişiminde anlamlı risk artışı olduğu sonucuna ulaşıldığı belirtildi. İlk maruziyet yaşının değerlendirildiği tüm çalışmalarda, 30 yaş altında başlanan maruziyetle artmış cilt kanseri riski arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunduğu saptandı.
2012 yılında yayımlanan derlemede de bronzlaşma yataklarının 35 yaş altında kullanımının melanom gelişme riskini yüzde 87 artırdığı ve yıllık kullanım sayısı yükseldikçe melanom riskinde de artış meydana geldiği, kanserojenik etkinin ortaya çıkmasının 10-15 yıllık bir süreç gerektirdiğinden gelişmesi beklenen melanom sayılarının artacağının tahmin edildiği kaydedildi.
Kimler Solaryum Kullanmamalıdır?
Uluslararası sağlık kuruluşları, solaryum kullanmasının riskli olduğunu bildirdiği kişiler şöyle:
“Tip1, yani hassas cildi olanlar, 18 yaşından küçükler, çok sayıda beni bulunanlar, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanların, premalign veya maligncilt lezyonları bulunanların, güneşe bağlı ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik ürün kullananlar, ilaç kullananlar.”