20.04.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Proje Yöneticisinin Özellikleri

Proje Yöneticisinin Özellikleri

Proje Yöneticisinin Özellikleri. Bir yazılım, bir donanım mühendisi, bir de proje yöneticisi hep birlikte bir toplantıya giderlerken birden otomobillerinin freni patlamış. Şans eseri otomobil yokuşun sonundaki bariyerlere çarpıp durmuş. Hepsi sevinç içinde otomobilden inmişler, ama yolun ortasında frenleri patlak bir otomobille kalakalmışlar, gelen giden de yokmuş; proje yöneticisi “hemen bir toplantı yapalım, kendimize bir hedef belirleyelim, proje aşamalarını gözden geçirelim, değişen şartlara göre dinamik olarak değişen bir çalışma ve takım ruhu içerisinde işe başlarsak bu sorunu halledebiliriz”demiş. Donanımcı “yok, bu çok uzun sürer benim yanımda çakı var, ben şimdi frenlerdeki sorunu bulur hallederim” demiş. Yazılımcı ise ” neden arabayı yokuşun tepesine geri itip, sorunun tekrar oluşup oluşmayacağına bakmıyoruz?“

Bu kıssadan hisse türündeki hikaye “proje yöneticisi” nin niteliklerini ortaya koymaktadır. Bu hikayede proje yöneticisinin bağlı olduğu üst yönetim eksik olmakla birlikte, her proje yöneticisi kendi projesinin sınırları dahilinde üst yönetici gibi davranmaktadır. Projeye tahsis edilen kaynakların, zamanın, insanların, tesislerin, ekipmanın, malzemenin yönetilmesinden sorumludur.

Proje Yöneticisinin Özellikleri

Proje yöneticisi ekip üyeleri arasında öncelikle lider rolünü üstlenerek onlardan neyi başarmalarını istediğini iyi anlatmalı ve büyük çaba göstermelerini sağlayacak ortamı oluşturmalıdır. Proje yöneticisi aynı zamanda projenin temsilcisi, sözcüsü, görüşmecisi, politikacısı, uzlaştırıcısı,cesaretlendiricisi, girişimcisi, projede disiplin sağlayıcı gibi rolleri de üstlenmek durumundadır.

Projelerde yönetsel anlamda en önemli görevi “proje yöneticisi” yapar. Proje yöneticisi, projenin başlangıcından planlamasına, ilerlemesinden kapanışına kadar tüm evrelerin birebir içinde olan ve kendisinden habersiz olarak projede karar alınmaması gereken kişidir. Projenin başından sonuna kadar sorumluluğun tek bir noktada toplanmasını sağlayan, projenin hayat döngüsü içinde her noktada bir rolü olan kişidir. Proje yöneticiliği rolünü üstlenecek kişinin hem teknik, hem de teknik olmayan bazı becerilere sahip olması gerekir.

Çoğu zaman, “teknik olmayan” becerilere sahip olması bir proje yöneticisi için daha değerlidir. Liderlik, müşteri beklentilerine cevap verebilme, yönlendirme, koordinasyon, takipçilik, empati gibi bu “teknik olmayan” özellikler genelde proje yöneticisini başarılı/başarısız kılan ve fark yaratmasını sağlayan en önemli yanlardır.

Teknik bilgisi çok fazla olsa da projelerde gerekli takibi, iletişimi, risk yönetimini, organizasyonu yapamayan ve “proje takımı” ruhunu yaratamayan kişilerin başarıya ulaşması çok da kolay olmaz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ