Bakalit Özellikleri ve Kullanım Alanları
İçindekiler
Bakalit Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları
Bakalit Özellikleri ve Kullanım Alanları. Bakalit, telefonlardan, elektrikli aletlerden, mücevherlerden tencere kulplarına kadar birçok ürün yapmak için kullanılan bir plastiktir. Bu plastiğin ticari marka hakları birçok ülkede Bakelite AG adlı bir Alman şirketine aittir. Bakalit’in çeşitli özelliklerini ve kullanım alanlarına göz atalım.
Bakalit Nasıl Oluşur?
Kağıt veya cam bezi katmanları sentetik reçine ile emprenye edilir. Kumaş ayrıca selüloz kağıt, sentetik iplik, pamuk, cam kumaşlar veya dokunmamış kumaşlardan yapılır. Sonra ısı ve basınç uygulanır. Bu nedenle, termoset bir plastiğe dönüşür.
Bakalit Plastik Özellikleri
- Bakalit, fenol formaldehit reçinesinin ticari adıdır. Kimyasal adı polioksibenzil metilen glikol anhidrittir.
- Isı ile sertleşen bir plastiktir. Isı ile sertleşen bir plastik, ısıtıldığında sıvılaşan ve dövülebilen bir plastiktir. Daha sonra soğutulduğunda kalıcı olarak sert hale gelir. Böylece, çeşitli ürünler yapmak için kullanılabilir.
- Elektrik iletmez. Yalıtkandır.
- Isıya dayanıklıdır ve yanıcı değildir.
- Kimyasal etkilere de dayanıklıdır.
Bakaliti Kim Buldu?
Bakalit, formüle edilen ilk sentetik plastiktir. Bakaliti bulan kişi Leo Baekeland, 1907 yılında New York’ta geliştiren kimyagerdir.
Fenolün formaldehit ile eliminasyon reaksiyonunun bir ürünüdür. Bir reçinedir (belirli bitkilerden sızıntı olarak elde edilen veya basit moleküllerin polimerleştirilmesiyle hazırlanan katı veya yarı katı viskoz maddeler sınıfına ait bir maddedir).
Bakalitin Kullanım Alanları
Bakalit ürünlerinin imalatı çok fazla ek yük gerektirir ve maliyetlidir. Bakalit yerine kullanılabilecek farklı türde malzemeler bulundu, ancak daha önce, aşağıdakiler gibi çeşitli ürünler yapmak için kullanılıyordu:
- Düdük
- Kamera
- Elektro gitar
- Telefon ahizeleri
- Düğmeler
Isı, elektrik ve kimyasal etkilere karşı direnci nedeniyle, bugün Bakalit aşağıdakileri yapmak için kullanılır:
- Ampuller için duy ve prizler
- Vakum tüpleri
- Elektrik bileşenleri
- Mücevher
- Saat
- Radyo
- Satranç, poker, bilardo, domino, dama vb. oyuncaklar
- Bidon, tencere kulpları vb.
Bakalit kullanımı yıllar içinde azalmış olsa da, çeşitli süreçler ve maddeler için hala yararlı ve önemli bir malzeme olduğu bilinmektedir.