11.11.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Bağışıklık Sisteminin Organları

Bağışıklık Sisteminin Organları

İçindekiler

Bağışıklık Sisteminin Organları. Bağışıklık sisteminin ana organları kemik iliği, timus, dalak ve lenf düğümleridir. Bu organlar bakteri, virüs, tümör hücrelerini vb. yok etmek için gerekli lenfositleri üretir. Bu makale insan vücudunu enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık sistemi organları hakkında bilgi almanızı sağlayacak.

Bağışıklık sisteminin çeşitli organları vücudu parazitik, bakteriyel, viral, mantar enfeksiyonlarından ve tümör hücrelerinin büyümesinden korumaktan sorumludur. Bağışıklık sistemi, tümör ve parazit hücrelerini öldüren, viral enfekte hücreleri ve bakterileri yok eden, birbirine bağlı hücrelerden oluşur.

Bağışıklık Sisteminin Ana Organları

Bağışıklık sistemindeki ana organlar kemik iliği, timus, dalak ve lenf düğümleridir.

Kemik İliği – İnsan bağışıklık sisteminin tüm hücreleri, kemiklerde bulunan kemik iliğinde hematopoez adı verilen bir süreçle oluşur. Kemik iliği, B hücreleri, granülositler, doğal öldürücü hücreler ve olgunlaşmamış timositler gibi önemli bağışıklık sistemi hücrelerinin üretiminden sorumludur. Ayrıca kırmızı kan hücreleri ve trombositler üretir.

Timus Bezi – Bağışıklık sistemi hücreleri veya lenfositlerin üretimi için bir başka yer timus bezidir. Timus bezinin ana işlevi olgun T hücreleri üretmektir. Çocukluk çağında en aktif lenfosit skorları üretilir. Kemik iliğinde üretilen olgunlaşmamış hücreler göç eder ve olgunlaşma sürecinin gerçekleştiği timusa girer. Bu olgunlaşma süreci, sadece yararlı T hücrelerinin kan dolaşımına salınmasına izin verdiği için dikkate değer bir işlemdir. Zararlı bir otoimmün yanıtı uyandıran T hücreleri ortadan kaldırılır.

Dalak – Bağışıklık sisteminin bu organı T hücreleri, B hücreleri, doğal öldürücü hücreler, makrofajlar, dendritik hücreler ve kırmızı kan hücrelerinden oluşur. Kanın immünolojik bir filtresi gibi davranır ve yabancı maddeleri, yani dalaktan geçen kan dolaşımından gelen antijenler tutar. Makrofajlar ve dendritik hücreler kan dolaşımı yoluyla dalağa antijenler getirdiğinde, dalaktaki B hücreleri aktive olur ve büyük miktarda antikor üretir.

Lenf Düğümleri – Dalağın kanı filtreleme şekli gibi, lenf düğümleri de insan vücudunun hücreleri arasında bulunan interstisyel sıvıyı filtreler. Lenf düğümleri çoğunlukla B hücreleri, T hücreleri, makrofajlar ve dendritik hücrelerden oluşur.

bagisiklik sistemi guclendirme - Bağışıklık Sisteminin Organları Bilgi ve Haber

Bağışıklık Sisteminin Diğer Organları

Adenoidler – Burun boşluğunun arkasında, burun boşluğunun geçişinin farenksle buluştuğu yerde bulunur. Vücuttaki ilk savunma hattını oluşturan tek bir süngerimsi doku kümesi olarak görünürler. İşlevleri, organizmaların vücudun diğer organlarını enfekte etmesine neden olan bakteri ve diğer enfeksiyonları durdurmaktır.

Bademcikler – Ağzın arkasının iki tarafında iki yumuşak bez dokusu kütlesi vardır. Aynada görülebilirler. Adenoidlerle birlikte, enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattını oluştururlar. Birincil işlevleri, solunan havadan bakteri ve virüsleri yakalamaktır. İçlerinde bulunan lenfositler ve antikorlar bakterileri öldürmeye yardımcı olur, böylece vücudu korumakta önemli bir rol oynar.

Bağışıklık Sistemi Hücreleri

T-Hücreleri – T-hücrelerinin veya T lenfositlerinin ana işlevi, bağışıklık sistemi yanıtlarının yoğunlaştırılmasıdır. Bunu, diğer beyaz kan hücrelerini aktive ederek, enfeksiyonlarla savaşmak için özel faktörler salgılayarak yaparlar.

Doğal Katil Hücreler – Hücreler T-katil hücreler gibi davranır ve tümör hücrelerini ve viral enfekte hücreleri doğrudan yok eden efektör hücreler olarak işlev görür.

B-Hücreleri – Bu hücrelerin ana işlevi antikor üretimidir. Çeşitli bakterilere, virüslere, tümör hücrelerine vb.

Granülositler – Bu hücreler 3 tip hücre içerir. Bunlar, nötrofiller, eozinofiller ve bazofillerdir. Bu hücreler çoğunlukla parazitlerin ve bakterilerin vücuttan atılmasından ve parçalanmasından sorumludur.

Makrofajlar – Bu hücreler, yabancı maddeleri alıp yuttuktan ve daha sonra bunları bağışıklık sisteminin T-hücrelerine ve B-hücrelerine sundukları için temizleyiciler olarak adlandırılır.

Dendritik Hücreler – Bu hücreler çoğunlukla bağışıklık sistemi organlarının yapısal bölümünde bulunur. Antijenleri sararlar ve bu organlardan önce bağışıklık sisteminin başlatılması için sunarlar. Bağışıklık sistemi organları büyük bir ekip çalışması ile çalışır,bu nedenle muhteşem bir yapıya sahiptir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ