28.03.2024 - Bilgi Vitrini & Sanal Ansiklopedi
Bilgi Vitrini

Anemometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Anemometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

İçindekiler

Anemometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Anemometre, rüzgarın hızını ölçmek gibi meteorolojik amaçlar için kullanılan bir araçtır. Hava istasyonlarında kullanılır ve bu cihazın adı, ‘rüzgar’ anlamına gelen Yunanca ‘anemos’ kelimesinden türetilmiştir. On beşinci yüzyıldan itibaren geliştirilen çeşitli anemometreler vardır. Bu cihazlar iki farklı bölüme ayrılabilir.

Birincisi rüzgar hızını ölçen, ikincisi rüzgar basıncını ölçen tiptir. İki farklı tip olarak sınıflandırılmış olmalarına rağmen, standart bir anemometre, rüzgar hızının yanı sıra rüzgar basıncını da ölçme amacına hizmet edebilir.

Beş ana anemometre türü vardır. Bunlar;

1. Kupalı Anemometre

Bu, dört yatay kolun bir ucuna monte edilen ve aynı zamanda dikey bir şaft üzerinde birbirine eşit açılarda monte edilen dört yarım küre bardaktan oluşan en basit türdür. Kaplar, havanın bardaklar boyunca yatay bir yönde geçeceği şekilde ve bardaklar rüzgarın hızı ile orantılı olarak dönecek şekilde monte edilir. Rüzgârın ortalama hızını bulmak için, bardakların belirli bir süre içindeki dönüşleri sayılmalıdır. Kupa anemometresi sürtünmeye maruz kalır, bunun sonucunda doğru sonuçlar vermez.

2. Yeldeğirmeni Anemometresi

Bu aynı zamanda rüzgarın hızını bulmaya yardımcı olan mekanik bir cihazdır. Dönme ekseninin rüzgarın yönüne paralel çalıştığı ve böylece yatay hale getirdiği normal yel değirmenine çok benzer. Fakat rüzgar yönünü değiştirebilir. Bu nedenle, eksen yönünü değiştirmek zorundadır, bunun için cihaza bir aerovan yerleştirilir. Aerovan, bir pervane ve bir kuyruktan oluşur, böylece hassas rüzgar hızı ve yönü ölçümleri elde edilebilir.

3. Sıcak Tel Anemometre

Bu tipte, atmosferik sıcaklıktan biraz daha yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılan çok ince bir tel kullanılır. Telden hava geçtiği zaman soğur. Çoğu metalin elektriğe karşı direnci bir dereceye kadar metalin sıcaklığına bağlıdır. Böylece, hız, telin direnci ile rüzgarın hızı arasındaki ilişkiden elde edilebilir.

4. Lazer Doppler Anemometre

Bunlar çok ileri teknoloji kullanır ve bu nedenle doğruluk payı diğerlerinden daha yüksektir.Burada, ikiye bölünmüş bir ışık demeti kullanılır. Bunlardan biri anemometreye girer ve hız, hareketli hava parçacıkları tarafından yansıtılan ışık miktarına göre belirlenir.

5. Sonik Anemometre

Bu tipte, rüzgarın hızı bir çift dönüştürücü arasında ses dalgaları göndererek ve hızlarının nasıl etkilendiğini hesaplayarak elde edilir. Sonik anemometre uçak ve bilimsel rüzgar türbinlerinde oldukça popülerdir. Çok sayıda hareketli parçası olmadığı için, otomatik hava istasyonlarında da kullanılabilirler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ